Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak wyciągnąć rekordy wedle daty i czasu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kosma
Dodałem w bazie kolumnę z czasem zapisu aktywności użytkowników, w której to nie częściej niż co 15 minut nadpisuje się aktualna data w formacie Y-m-d h:m (2009-08-23 00:49) i teraz siedzę, dumam i szukam w jaki to sposób wyciągnąć z bazy id użytkowników aktywnych w ciągu ostatnich 15 minut?
A gdyby tak dało się tych aktywnych użytkowników wyciągnąć losowo to było by pięknie...
Proszę o podpowiedzi. smile.gif
cojack
Co to timestamp zaczął robić problem? Od kiedy? Nie ma to jak linux epoch co?

1. SELECT ... RANDOM() AS rand FROM ... ORDER BY rand LIMIT milion
, a z timestampem się mecz, nigdy nie używałem ;]
Chelo
kurs mysql się kłania
thek
A co to za problem? Wyszukujesz z bazy wszystkich, których różnica między czasem obecnym i w bazie ma mniej niż 15 minut. A jesli jeszcze do tego przywalisz funkcje rand() i zrobisz LIMIT to tylu losowo spośród wyników wyciągniesz. Żaden problem smile.gif
kosma
Tak to żaden problem, tyle że siedzę nad nim kilka godzin i lipa sad.gif
Cytat
Wyszukujesz z bazy wszystkich, których różnica między czasem obecnym i w bazie ma mniej niż 15 minut

Jak skonstruować takie zapytanie?
thek
Tylko jedno słowo...
TIMESTAMPDIFF

EDIT: Jeśli masz MySQL poniżej 5, to dwa słowa:
EXTRACT i TIMEDIFF
kosma
Dzieki thek, jednak zniecierpliwiony i zastanowiwszy się nad podpowiedzią cojack'a zmieniłem format daty na unixowy znacznik czasu i po problemie.
Mam nadzieję, że nie będę tego żałował? rolleyes.gif
cojack
Możliwe że będziesz żałował jak będziesz musiał co do sekundy wyciągać coś pomiędzy czymś a czymś. Ja czasami żałowałem winksmiley.jpg
thek
Każde rozwiązanie jest dobre, jeśli spełnia nasze założenia. To właśnie lubię w informatyce. Można zrobić jedną rzecz na wiele sposobów i tylko od nas zależy, który ostatecznie wybierzemy. Jakby co wiesz, że zawsze masz alternatywę i możesz spróbować innego. Możesz też sprawdzić oba na localhoście i wybrać wydajniejsze. Bo kto Ci zabroni? winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.