Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jquery] Ajax wykonywany tylko raz
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
lukasamd
Witam,
mam u siebie dodany taki kod ajaxa z jquery:
Kod
$(document).ready(function(){

$(".testo").click(function()
  {
    $.ajax({
      type: "GET",
      url: "ajax.php",
      data: ({typ : this.getAttribute('id')}),
      success: function(msg)
      {
        $("#information").html(msg);
      }
    });
  });

});

W kodzie HTML mam wyglądające tak buttony:

Kod
        <div id="linki">
          <a href="#" id="1" class="testo"></a>
          <a href="#" id="2" class="testo"></a>
          <a href="#" id="3" class="testo"></a>
        </div>

Ajax jako taki działa - po kliknięciu na button idzie kod do pliku PHP w którym mam switch zależne od podanego id - element div o id information wyświetla co ma wyświetlać.

Jest jednak jeden problem - działa to tylko jeden raz... gdy po wykonaniu przez ajaxa zadania kliknę na link nic się nie dzieje (nie jest wykonywany po raz kolejny). Wg. firebuga wszystko jest ok.
netvalue
Może tylko Ci się wydaje że nic się nie dzieje jak klikasz drugi raz, ponieważ ciągle jest widoczny $("#information").html(msg); z poprzedniego kliknięcia.
Cezar708
... lub wynk działnia skryptu ma niedomknięty jakiś znacznik HTML i przez co firefox nie jest w stanie określić poprawnie elementów DOM, przez to przestaje działać, a FIreBug w takiej sytuacji niestety nic nie zgłosi.

Pozdrawiam
Cezar708
erix
Cytat
Jest jednak jeden problem - działa to tylko jeden raz... gdy po wykonaniu przez ajaxa zadania kliknę na link nic się nie dzieje (nie jest wykonywany po raz kolejny). Wg. firebuga wszystko jest ok.

Masz .testo jest w #information? Jeśli tak, to się nie dziw - skorzystaj z live.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.