Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]problemy z polskimi znakami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebap123
Witam
Jakis czas już piszę strony ale teraz niespodziewanie wypłynąl mi głupi problem. Jest on na tyle głupi, że uznalem, że w dziale przedszkole najszybciej dostanę pomoc. Chodzi mianowicie o to, że mam problemy z polskimi znakami na stronie. W dokumentach html w ktorych jest tekst nie ma polskich znakow tylko są krzaczki (tak wygląda mój meta tag:
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
)

Podobny problem jest w plikach php. Co prawda tam mam mało tekstu to dlatego uzywam znaków kodowych ISO ale i tak mam formularz html, który przy pomocy php wysyła go ze strony i na skrzynce odbiorczej nie mam w ogóle polskich znaków w treści tylko znowu krzaczki.
Bardzo proszę o pomoc.
ayeo
Witam!

Cytat
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

Po pierwsze co ten tajemniczy zapis ma oznaczać? Po drugie jakie kodowanie masz w pliku?

Pozdrawiam!
thek
Dobre kodowanie w znaczniku meta to nie wszystko. Sam plik może mieć różne kodowania i je też musisz odpowiednio ustawić. Inaczej właśnie krzaki będziesz dostawał. Najbezpieczniej ustaw kodowanie strony na utf-8 i kodowanie pliku też na takie ustaw.
Skie
Ja u siebie na stronach korzystam z takiej kombinacji:

1. Meta charset: ISO-8859-2
2. Kodowanie plików HTML/PHP: ISO-8859-2
3. Kodowanie znaków w MySQL: Latin2

...I wszystko pięknie śmiga ^^
sebap123
wiem, że to może troche głupio zabrzmi, ale jak sie zmienia kodowanie w PHP bo ja w HTMLu kodowanie ustawiam w meta tagu i potem juz mi program sam wykrywa reszte.
Pawel_W
w php nie ustawia się kodowania, jak chcesz ustawić kodowanie w php to robisz tak:
  1. echo '<html>
  2. <head>
  3. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
  4. </head>
  5. <body>';
  6.  
  7. // twój tekst ;o
  8.  
  9. echo '</body>
  10. </html>

slaw.omir
Sprawdź jakie masz kodowanie w edytorze którego używasz do pisania kodu,
ustaw sobie by plik kodował w utf-8 i tak samo w znaczniku meta.
cojack
Ehhhh nie rozumiecie go, to zależy od tego jakiego edytora do plików używasz, w tym programie, właśnie edytorze musisz ustawić kodowanie plików na iso-2, większość typowych edytorów ma ustawione kodowanie na cp 1250, poszukaj u siebie w edytorze czy można mienić kodowanie, jak nie to poszukaj innego edytora.

Ja używam utf-8 w plikach, na stronie a baza to i tak postgres winksmiley.jpg
sebap123
no ja akurat używam Dreamweaver`a CS3 i Nvu. W Nvu (chyba ) wiem jak zmienić kodowanie ale bardziej mi zależy na tym żeby zmienić w dreamweaver`ze. Albo jak macie to napiszcie jaki inny darmowy edytor pobrać ktory będzie miał prostą zmiane kodowania znaków.

a i postanowiłem używać iso-8859-2 bo w internecie poczytałem, że najlepiej to stosować przy polskich znakach.
Spawnm
Temat maglowany milion razy, nic nowego ten temat nie wniesie dry.gif
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.