Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Auto refresh po zaznaczeniu pola select
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alsz82
Witam mam problem z auto refresh po zaznaczeniu pola select. Nie chce zadnego przycisku czy echo '<meta http-equiv="Refresh" content="1; url=http://www.xxx.xx">'.
Drugie rozwiazania nie chce stosowac poniewaz na tej samej stronie chce znow uzyc odpowiedniego formularza gdzie z miasta bede mogł wybrac lokalizacje a nastepnie lekarza itp mozna cos takiego zrobic w samym PHP ?

Czy jest mozliwosc zrobienia bez ajaxa,js questionmark.gif

Czekam na info.
Pozdrawiam smile.gif

Moj kod:

Kod
[php]
  $lokalizacja="select miasto , id_lokalizacja from lokalizacja";
   $lokalizacja1=$db->query($lokalizacja);
   $ile = mysqli_num_rows($lokalizacja1);

$link = "";
   while ($data = mysqli_fetch_assoc($lokalizacja1)) //wyswietlenie zawartosci
   $link .= "<option value='".$data['id_lokalizacja']."'>".$data['miasto']."</option>";
   echo "<select name='miasto' style='width:100px;'>$link></select>";
  [/php]

Czy sesja ułatwimi rozwiazanie questionmark.gif
Fifi209
Nie rozumiem o co chodzi...
Chcesz po wybraniu czegoś zmienić coś?

Albo przesyłasz formularz albo ajax.
alsz82
Jest formularz w ktorym mam mozliwosc wyboru miasta.
Chce aby po wyborze miasta np Wrocław(nastepuje odswiezenie strony, zostaje zapisana zmienna Miasto) i drugim polu select mam mozliwosc do wyboru lokalizacje(ulice) tylko z miasta wrocław.

Jak juz wspomnialem chce aby odswiezenia nastapiło automatycznie po zaznaczeniu Miasta -> Wrocław i mogł tylko wybierac lokalizacje z miasta Wrocław.

Jezeli nadal nie bede zrozumiany podesle prtsc.

skowron-line
Generalnie musisz użyć akcji onChange na select -ie, ale po co odrazu przeładowywać stronę poczytaj sobie o zależnych selectach.
Robert007
możesz pokombinować tak:

1. <select onchange="this.form.submit();">
thek
Jeśli to ma być w czystym PHP, bez AJAXa, to ja widzę takie rozwiązanie, że w zdarzeniu onchange ustawiamy submit formularza, co wyśle nam go na serwer. Wtedy przechwytujesz ustawienie SELECTa i w zależności od tego co wykryłeś, zwracasz uzupełniony już kod o to, czego brakowało. Zwracasz też do forma z powrotem wszystkie dotychczas wprowadzone dane. Przy czym jeśli ma coś przy tym być wpisywane w bazę lub ma być słane coś mailem to dopiero po wykryciu wduszenia określonego nazwanego submita by się to działo. Metoda przy okazji mogła by też zwracać informację o nie wypełnionych polach obowiązkowych lub błędach w nich.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.