Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Logowanie/Wylogowywanie Sesja - problem.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzysnick
Witam,

Od kilku dni próbuję zrobić prosty skrypt logowania/wylogowywania za pomocą sesji PHP. Czytałem różne tutoriale, poradniki i niestety nie udało mi się... Oto fragmenty kodu:

Plik index.php <strona na której umiescilem formularz do logowania>
  1. <?
  2. if (!isset($_SESSION["zalogowany"]))$_SESSION["zalogowany"]=0; //zmienna "zalogowany" 0-niezalogowany/1-zalogowany
  3. if ($_SESSION["zalogowany"] == 0) {$access=false;} else {$access=true;} //zmienna access True-dostep do wszystkich stron
  4. if ($access==true) {
  5. echo "Witaj";
  6. echo "<a href=login.php?action=logout>Wyloguj</a>} else {tutaj kod formularza - odsyla do login.php} }
  7. ?>

Plik login.php:
  1. <?
  2. if ($_POST['action']=="login"){ //W formularzu jest zmienna action o wartosci login
  3. $_SESSION['zalogowany'] =1;
  4. $_SESSION['login'] = $_POST['login'];
  5. echo "Jesteś zalogowany.";
  6. header("Location: index.php");}
  7.  
  8.  
  9. if ($_GET['action']=="logout"){ //login.php?action=logout
  10. echo "Zostales wylogowany";
  11. header("Location: index.php");}
  12.  
  13. ?>

Jeśli chodzi o PHP to jestem początkujący (2 dni praktyki to za mało żeby wiedzieć wszystko tongue.gif). Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie rozwiązać mój problem lub chociaż podpowiedzieć co zmienić.
patryczakowy
w pliku login.php też musi być session_start();
Skie
Tak jak wspomniał przedmówca - brakuje session_start

Lekki Offtop:
Poza tym radziłbym Ci do każdego (prawie) pliku php na swojej stronie dodać na początku np.:

1. require_once(plik);

Gdzie plik byłoby ścieżką do pliku PHP zawierającego główne "sterowniki" strony - takie jak np. session_start(), łączenie z bazą danych, systemy szablonów itd.
To Ci ułatwi pracę z taką stroną gdy będziesz chciał coś zmienić :-)
krzysnick
Dziękuję za pomoc! Teraz wszystko działa! smile.gif I dzięki za radę Skie tongue.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.