Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Dynamiczny strona
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cisu
Witam,

chcę zrobić formularz składający się z trzech pól SELECT filtrujący zawartość strony. Po zaznaczeniu odpowiednich opcji i kliknięciu "Filtruj" powinny się chować pola nieodpowienie i pokazywać odpowiednie i to chcę zrobić w JS.

1. <select name="filtr-grupy" id="filtr1">
  2. <option value="0">&raquo; Obie grupy</option>
  3. <option value="1">&raquo; Pierwsza grupa</option>
  4. <option value="2">&raquo; Druga grupa</option>
  5. </select>

1. <input type="button" value="Filtruj" onClick="java script:filtrGrupy(?questionmark.gif);"/>

Pytania:
1. Co mam wstawić w miejsce tych questionmark.gif? w przycisku żeby tam była wartość wybranego powyżej pola?
2. Czy da się zrobić tak, żeby nadać jedno id kilku polom a potem je naraz schować albo pokazać?
erix
Cytat
1. Co mam wstawić w miejsce tych ? w przycisku żeby tam była wartość wybranego powyżej pola?

A znamy funkcję filtrGrupy?

Cytat
2. Czy da się zrobić tak, żeby nadać jedno id kilku polom a potem je naraz schować albo pokazać?

ID musi być unikalne.
cisu
  1. function filtrGrupy(nr)
  2. {
  3. if(nr == '0') {
  4. document.getElementById('grupa1').style.display = 'block';
  5. document.getElementById('grupa2').style.display = 'block';
  6. } else
  7. if(nr == '1') {
  8. document.getElementById('grupa1').style.display = 'block';
  9. document.getElementById('grupa2').style.display = 'none';
  10. } else
  11. if(nr == '2') {
  12. document.getElementById('grupa1').style.display = 'none';
  13. document.getElementById('grupa2').style.display = 'block';
  14. }
  15. }

A skoro ID ma być unikalne to jak zrobić żeby zrobić coś ze wszystkimi podobnymi?
Skie
W miejsce "?questionmark.gif" możesz wstawić:

Kod
document.getElementById('filtr1').value

Jeżeli chcesz "odróżniać" w taki sposób elementy, to zawsze możesz im nadać np. jakąś specjalną klasę, po której będziesz poznawał, że należą one do danej "grupy"
cisu
Idąc dalej, nie bardzo wiem jak. Chodzi mi o to, że na stronie będę miał kilkanaście elementów grupy1 i grupy2. Mogę to zrobić w php ale wolałbym JS. Pytanie: jak zrobić, żeby jedna akcja dotyczyła wiele elementów, nie zapisując tej akcji dla każdego z tych elementów?

Ref. Proszę o pomoc, potrzebne mi to. sadsmiley02.gif
erix
Klasa.

Cytat
Ref. Proszę o pomoc, potrzebne mi to.

Każdemu jest coś potrzebne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.