Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]pobieranie na serwer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
orzechp2
w jaki sposob pobrac na serwer plik z innej strony? Zrobilem juz pobieranie z dysku lokalnego. Chce aby użytkownik miał także możliwość wklejenia linku do zdjecia, ktore zostanie pobrane i zapisane na moim serwerze, ale cos mi nie wychodzi. zrobilem tak samo jak w przypadku pobierania z dysku tylko zamienilem input type=file na input type=text, reszte tak samo ale nie chce pobrac.
nospor
Cytat
input type=file na input type=text, reszte tak samo ale nie chce pobrac.
bo type="file" i type="text" to dwie rozne rzeczy....

jak masz link to file_get_contents()
orzechp2
Cytat(nospor @ 5.09.2009, 18:55:49 ) *
bo type="file" i type="text" to dwie rozne rzeczy....

jak masz link to file_get_contents()

nie wiem za bardzo jak tego uzyc...
w pobieraniu z dysku mam takie cos:

Cytat
$f = $_FILES['plik'];
move_uploaded_file($f['tmp_name'], '/var/www/'.$nazwa2);
('plik' to input type=file)

mógłbyś to jakoś uściślić? Patrzyłem do manuala ale za wiele nie zrozumiałem
erix
Ech, zrób dwa pola, jedno na upload pliku, drugie - pobieranie z zewnątrz; jeśli pierwsze niepuste -> move_uploaded_file, itp. Jeśli z zewnątrz - URL pobierasz z tablicy $_POST i np. przez file_get_contents.
orzechp2
dalej nie wiem o co chodzi. Mam ten URL pobrany z $_POST i co mam z nim zrobić? Problem jest taki, że nie czaje co robi to file_get_contest(). Z tego co zrozumiałem to odczytuje tresc pliku czy tak? Czyli, że później ta tresc musze zapisac do pliku na serwerze wykorzystujac file_put_contents?
nospor
tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.