Witam, rozumiem że masz zainstalowany mysql a także bibliotekę do apacha służącą do komunikowania się z serwerem mysql? Bazy przechowywane są (przynajmniej u mnie) w folderze "_FOLDER_INSTALACJI_MYSQL_/data/" ale nie obejrzysz ich zwykłym edytorem tekstowym. Żeby przejrzeć zawartość bazy danych musisz mieć aplikację która pozwoli ci na komunikowanie się z serwerem MYSQL. Najpopularniejszy z darmowych jest chyba skrypt PHP
phpMyAdmin. Możesz sobie zainstalować i skonfigurować taki skrypt na apachu i będziesz miał szybki wgląd do zawartości bazy danych.
Powinno to trochę ułatwić początku pracy z mysql, a stosowanie phpmyadmina przygotuje cię do pracowania na zdalnych serwerach które mogą nie akceptować zdalnych połączeń a jedynym dostępem będzie phpmyadmin zainstalowany na danym serwerze.
Pamiętaj żeby w php mieć włączone raportowanie błędów:
A także żeby sprawdzać czy zapytanie które wykonujesz zwraca jakiś błąd:
Jeżeli w zapytani wystąpi jakiś błąd informacje o błędzie można pobrać używając funkcji mysql_error();
Przydatne jest zrobienie prostej funkcji żeby sobie ułatwić pracę:
function sql_query($query)
{
}
Z czasem powinieneś też zainteresować się biblioteką mysqli, jest bezpieczniejsza od zwykłej biblioteki mysql.
Mam nadzieję że coś pomogłem