Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Gdzie ta baza danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bandix
Witam, przeszukałem pare kursow MySQL i wszystko fajnie i pieknie pisze o poleceniach ale gdzie jest ta baza danych ktora utworzylem za pomoca polecenia mysql_create_db('baza'); jak ja moge ja zobaczyc w edytorze tekstowym ?

... i gdzie sie wpisuje te polecenia, bo zapisalem skrypt MySQL jako .php otworzylem w apachu i nic, pusta strona.

questionmark.gif? Najgorzej jest zaczac, pozniej juz poleci
MySQL
Cytat(bandix @ 8.09.2009, 01:28:41 ) *
Najgorzej jest zaczac

W Twoim przypadku najgorzej to chyba zdecydować się od czego zacząć :/

Po tym co napisałeś nikt Tobie nie odpowie gdzie bazę stworzyłeś. Wklej cały kod (tzn. tylko istotne fragmenty, a już na pewno pokaż jak używasz funkcji mysql_connect() ) a może coś się uda powiedzieć.

Ważne jest też abyś miał uprawnienia do tworzenia bazy danych. No i podstawowa rzecz to musisz posiadać sam system bazodanowy np. MySQL (zakładam ponadto, że serwer Apache jest włączony na czas uruchamiania skryptów) :D
bmL
Witam, rozumiem że masz zainstalowany mysql a także bibliotekę do apacha służącą do komunikowania się z serwerem mysql? Bazy przechowywane są (przynajmniej u mnie) w folderze "_FOLDER_INSTALACJI_MYSQL_/data/" ale nie obejrzysz ich zwykłym edytorem tekstowym. Żeby przejrzeć zawartość bazy danych musisz mieć aplikację która pozwoli ci na komunikowanie się z serwerem MYSQL. Najpopularniejszy z darmowych jest chyba skrypt PHP phpMyAdmin. Możesz sobie zainstalować i skonfigurować taki skrypt na apachu i będziesz miał szybki wgląd do zawartości bazy danych.
Powinno to trochę ułatwić początku pracy z mysql, a stosowanie phpmyadmina przygotuje cię do pracowania na zdalnych serwerach które mogą nie akceptować zdalnych połączeń a jedynym dostępem będzie phpmyadmin zainstalowany na danym serwerze.

Pamiętaj żeby w php mieć włączone raportowanie błędów:

A także żeby sprawdzać czy zapytanie które wykonujesz zwraca jakiś błąd:
  1. mysql_query("Something...") or die(mysql_error());

Jeżeli w zapytani wystąpi jakiś błąd informacje o błędzie można pobrać używając funkcji mysql_error();

Przydatne jest zrobienie prostej funkcji żeby sobie ułatwić pracę:
  1. function sql_query($query)
  2. {
  3. mysql_query($query) or die('Błąd zapytania: "'.$query.'<br />'.mysql_error());
  4. }

Z czasem powinieneś też zainteresować się biblioteką mysqli, jest bezpieczniejsza od zwykłej biblioteki mysql.

Mam nadzieję że coś pomogłem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.