Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP] GMaps i zapis do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Despero
Ma ktoś może pomysł jak zapisać pobrane współrzędne określonego punktu z Google Maps do pliku na dysku twardym? Wiem że JS nie ma możliwości zapisu/odczytu z pliku, więc pewnie trzeba ten problem obejść, tylko jak? Mam napisany skrypt który po ręcznym wprowadzeniu adresu wyświetla współrzędne i tutaj można wymusić ręczy zapis pliku, natomiast mi bardziej zależy na automatycznym zapisie do pliku który gdzieś tam jest na dysku.

Wszelkie sugestie mile widziane.
zzeus
Po uzyskaniu współrzędnych ajaxem wywołać skrypt zapisujący dane do pliku.
wookieb
Ale oczywiście tylko zapis na dysku twardym serwera. Nie ma możliwości zrobienia tego na komputerze użytkownika bez jego zgody. W takiej sytuacji musisz użyc aplikacji mających dostęp do dysku. Np Wykorzystać technologię Adobe AIR.
Despero
Właśnie największą przeszkodą jest tutaj zapis do pliku bez zgody użytkownika, a na tym mi najbardziej zależało. No nic, będę starał się w inny sposób rozwiązać mój problem.

Bardzo wam dziękuję za pomoc.
nospor
no to moze z innej strony:
po co chcesz uzytkownikowi bez jego wiedzy zapisac jakies tam wspolrzedne na jego dysku? Moze jest inne rozwiązanie tego szalonego pomyslu, np. ciasteczka smile.gif
thek
To zależy jak długo ma on te dane przechowywać. Jeśli długi czas to zastanów się czy nie zrobić tabeli w bazie, dla współrzędnych z Google Maps dla danego usera, która przechowywała by te informacje. Może ukryty formularz, który przesyła na serwer i zapisuje dane markerów przy wychodzeniu ze strony (submit przy zdarzeniu onexit).
Jeśli nie trzeba aż tak to myślę, że można się pobawić z zapisem parametrów do cookies.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.