Witam - znalazłem gdzieś w sieci poniższy skrytp. Od razu zaznaczam, że działa. Działa tak, że są to 2 pola select option, gdzie wybór drugiego zależy od pierwszego - mam tylko pytanie jak go przerobić, żeby tych pól select option nie były 2 tylko 4?
Np. Wybieram markę samochodu i wyświetla mi Audi, następnie wybieram z dostępnych model: A4, następnie rocznik: 2004, następnie silnik: 2,0 i wypisuje mi że jest w bazie?
<? //---polaczenie z baza danych include ("config.php"); include ("polaczenie.php"); //$baza = mysql_connect("localhost", "admin_bg", "admin_bg"); //mysql_select_db("baza1"); //---zapytanie o marki $marki = mysql_query("SELECT DISTINCT(marka) FROM auta ORDER BY marka;"); //--w petli marki dodawane sa do tablicy $tmarki for ($i=0;$i<mysql_num_rows($marki);$i++) { $marka = mysql_fetch_row($marki); $tmarki[]=$marka[0]; //--na podstawie marki pobierane sa modele tej marki i tez w petli dodawane sa do tablicy dwuwymiarowej $wynik=mysql_query("SELECT DISTINCT (model) FROM auta WHERE marka='$marka[0]';"); for($j=0;$j<mysql_num_rows($wynik);$j++) { $model = mysql_fetch_row($wynik); $tmodele[$i][$j]=$model[0]; } } mysql_close($conn); //--formularz i pole 1 listy echo '<form name="form1" action="index.php" method="get"> <select name="lista1" onChange="zmien(this.options.selectedIndex)" class="kategoria">'; //--formularz i pole 2 listy echo '</select> <input type="submit" value="Sprzęt dostępny w"> </form>'; //--przepisanie danych z bazy do pol select option echo ' <script language="javascript" type="text/javascript"> <!-- function zmien(wybor) { l2=document.form1.lista2; for (i=l2.options.length;i>=0;i--) l2.options[i]=null; for (i=0;i<opcje[wybor].length;i++) l2.options[i]=new Option(opcje[wybor][i].value,opcje[wybor][i].text); } ile_lista1=document.form1.lista1.options.length; opcje=new Array(ile_lista1) for (i=0;i<ile_lista1;i++) opcje[i]=new Array(); '; for ($i=0;$i<count($tmodele);$i++) { for ($j=0;$j<count($tmodele[$i]);$j++) { echo "opcje[$i][$j]=new Option(\""; echo $tmodele[$i][$j]."\",\"".$tmodele[$i][$j]."\");\n"; } } echo 'zmien(0); //--> </script>'; ?> <!-- wypis zapytan --!> <? $marka = $_GET["lista1"]; $model = $_GET["lista2"]; if ($marka<>"" and $model<>""){ $sql="SELECT rok FROM auta WHERE marka='$marka' and model='$model';"; include ("config.php"); include ("polaczenie.php"); //$baza = mysql_connect("localhost", "admin_bg", "admin_bg"); //mysql_select_db("baza1"); $wynik = mysql_query($sql); mysql_close($conn); $wierszy = mysql_num_rows($wynik); $pol = mysql_num_fields($wynik); for ($i=0;$i<$wierszy;$i++){ $wiersz = mysql_fetch_row($wynik); for ($j=0;$j<$pol;$j++) echo $wiersz[$j]." "; echo "<br />"; } } ?>