Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js]Jak się dobrać do elementu formularza
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
antoniobermuda
No właśnie jak się dobrać do pierwszego elementu formularza, który jest polem textowym.
Próbowałem document.getElementsByTagName('input') i działa ale dla każdego inputa, a ja potrzebuje tylko pole textowe.
Dokładnie to chciałem zrobić coś takiego, że w onload będzie się ustawiał focus na pierwsze pole textowe formularza.
Pozdrawiam.
AB
talee
Kod
document.formname.fieldname.focus()
antoniobermuda
No chyba tego do końca nie wytłumaczyłem.
Chodzi o to, że ja to chcę zrobić w jednej funkcji dołaczanej w zewnętrznym pliku, tak żeby niezależnie od strony załadowanej funkcja odnajdywała pierwszy input tekstowy, więc nazwy pól, ani id nie wchodzą w grę, ponieważ w każdy formularz ma inną nazwę i każdy input też.
FiDO
Kod
function focus()

{

var form = document.forms[0];

for (i = 0; i < form.length; i++)

{

if (form.elements[i].type == 'text' && form.elements[i].tagName == 'INPUT');

{

form.elements[i].focus();

break;

}

}

}

onload="focus();" i po sprawie
antoniobermuda
Hmm, twój kod nie wywala bledow i nie dziala, tak jak by go nie bylo smile.gif
Mimo tego naprowadziłeś mnie na dobry trop. Przerobiłem kod na taki:
Kod
onload=function () {

var formularz = document.getElementsByTagName('input')

for (i=0;i<formularz.length;i++)

{

if (formularz[i].type == 'text')

{

formularz[i].focus();

break;

}

}

}

i już działa. Pytanie tylko dlaczego twoje rozwiązanie nie działa, bo chociaż dużego pojęcia o javascripcie nie mam, to wydaje mi się, że jest poprawny.
FiDO
Moze jakos nie tak tego uzyles? U siebie sprawdzalem na IE i Mozilli i na obu dziala bez zarzutu.
antoniobermuda
No to ja z tego już nic nie rozumiem. Sprawdzałem pod Operą i Mozillą. Nic się nie dzieje. A czy źle użyłem raczej wątpię, skoro użycie jest takie samo jak funkcji którą ja napisałem.
W każdym razie osiągnąłem żądany efekt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.