Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyłączenie reguł htaccessa dla jednego podfoldera
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
tomaszs2
Cześć,

Mam plik htaccess który wygląda następująco:

1. RewriteEngine On
  2.  
  3. RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.mydomain\.pl [NC]
  4. RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(?:www\.)?([a-z0-9_-]+)\.mydomain\.pl [NC]
  5. RewriteRule ^/?$ /index.php?run=places/%1 [L,QSA]
  6.  
  7. RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index.php$
  8. RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/images/
  9. RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/upload/
  10. RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/javascript/
  11. RewriteRule ^(.*)$ /index.php?runit=$1 [L,QSA]

Teraz na serwerze umieściłem folder ksiegagosci w którym zainstalowałem skrypt księgi gości (takie gotowe rozwiązanie.
Problem polega na tym, że powyższy htaccess który powoduje że pozostała część strony działa dobrze powoduje, że wpisując:

1. mydomain.pl/ksiegagosci

Przekierowuje mnie na:

1. http://mydomain.pl/ksiegagosci/?runit=ksiegagosci

Więc co zrobić, aby dotychczasowe reguły działały jak do tej pory, ale żebym po wpisaniu adresu ksiegagosci i poruszaniu
się po podstronach wchodzących w skład skryptu tam się znajdującego te reguły nie działały i serwer serwował "wprost" pliki
tam się znajdujące?

pozdrawiam
Mati7
Dopisz do htaccess

1. RewriteCond %{SCRIPT_FILENAME} !-f # przekierowuje na dany plik jeśli istnieje
  2. RewriteCond %{SCRIPT_FILENAME} !-d # przekierowuje na folder jeśli istnieje
tomaszs2
Cytat(Mati7 @ 9.10.2009, 14:04:04 ) *
Dopisz do htaccess

[PHP] pobierz, plaintext
  1. RewriteCond %{SCRIPT_FILENAME} !-f # przekierowuje na dany plik jeśli istnieje
  2. RewriteCond %{SCRIPT_FILENAME} !-d # przekierowuje na folder jeśli istnieje
[PHP] pobierz, plaintext

Dodałem to co napisałeś na końcu htaccessa i teraz mam komunikat "Internal Server Error" obojętnie czy wejdę na stronę główną czy do mojego podfoldera. Co teraz?
Mati7
nie na końcu tylko przed warunkiem RewriteRule ^(.*)$ /index.php?runit=$1 [L,QSA] ale nie wiem czy to jest przyczyną tego błędu, przyczyn może być wiele. Poczytaj sobie o mod_rewrite i htaccess
tomaszs2
Cytat(Mati7 @ 9.10.2009, 14:32:12 ) *
nie na końcu tylko przed warunkiem RewriteRule ^(.*)$ /index.php?runit=$1 [L,QSA] ale nie wiem czy to jest przyczyną tego błędu, przyczyn może być wiele. Poczytaj sobie o mod_rewrite i htaccess

Dodałem przed RewriteRule i dalej mam Internal Server Error. Kiedy wykasuję te dwie linijki wszystko wraca do normy.
Czytałem już o mod_rewrite i jakoś nie mogę znaleźć takiego przykładu, tylko jakieś banalnie proste przykładziki są.
Może ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów mógłby pomóc?
mkdes
Umieść w tym katalogu plik .htacces z takim wpisem: RewriteEngine Off
tomaszs2
Cytat(mkdes @ 10.10.2009, 09:32:12 ) *
Umieść w tym katalogu plik .htacces z takim wpisem: RewriteEngine Off

Działa!!! Dzięki wielkie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.