Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP][CSS] Jak budowane są powszechnie strony www?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jekubek
Na początek mówię, że buduje proste stronki. Zawsze korzystałem z <iframe>, jednak z wielu powodów musiałem przejść do budowania stron w CSS. Ciekawe, że nie istnieje takie rozwiązanie do <div> funkcja "target". Zwykle byłem zwolennikiem budowania prostych i do szybkiego aktualizowania stron www, tak więc nie jestem nastawiony do tego by po prostu każdą podstronę aktualizować z osobna. Przeszukałem sieć i znalazłem parę rozwiązań. Technologia AJAX, ale odradza się ją w budowaniu prostych stronek (czyli odpada). W JS (ale nic się na tym nie znam), PHP i funkcja include - chyba najrozsądniejszy wybór. Wszystko jednak jest to co wyczytałem na internecie, zaleceniami internautów. A jak jest naprawdę? Myślę, że uzyskam tutaj porządną odpowiedź na pytanie: "Jak budowane są powszechnie strony www" - nie pisać mi że w technologii PHP itd. smile.gif, chodzi mi po prostu o stosowane rozwiązania przy budowie strony by w prosty sposób ułatwić sobie pracę, przy aktualizacji witryny itd. Mam nadzieję, że każdy mnie zrozumiał. Dziękuje i pozdrawiam.
maniekl2
Pierwszym rozwiązaniem jest przechowywanie tekstów w plikach i wyświetlanie ich w szablonie
Drugim przechowywanie tekstów w bazie danych np. mysql i też wyświetlanie ich w szablonie.

Albo jak sam napisałeś skorzystać z inlude. Zbudować cały szablon i w miejscu gdzie powinien być tekst zaincludować plik z tekstem.
piotrooo89
ja od paru lat piszę strony, i jestem zwolennikiem includowania. dlaczego? jest proste, intuicyjne, łatwo w nim zadbać o bezpieczeństwo owej stronki. można w ASP albo JSP jeszcze działać ale to już wyższy kaliber, no i troszku inna technologia. więc odpowiedz: używam include aby tworzyć proste strony.

ps. oczywiście nie wspomniałem tu o bazach danych które również niezbędne są w elastycznym tworzeniu stron.
jekubek
Cytat
Pierwszym rozwiązaniem jest przechowywanie tekstów w plikach i wyświetlanie ich w szablonie

Mam rozumieć w plikach typu .txt - a czy możesz powiedzieć dlaczego tak? (argumenty za i przeciw). Zastanawia mnie fakt też co z znacznikami HTML dla przykładu <br>, zostaną odpowiednio z interpretowane pomimo że znajdują się w plikach o rozszerzeniu .txt?

Jeśli chodzi o bazę danych to chyba nie ma potrzeby umieszczania tam treści.

W każdym razie dziękuję za odpowiedź i jednoznacznie będę używał funkcji include od PHP. Myślę, że jest to rozsądny wybór szczególnie jak wspomniał kolega piotrooo89 "jest proste, intuicyjne, łatwo w nim zadbać o bezpieczeństwo owej stronki".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.