Mam liveboxa, do niego podłączony komputer z xp a na nim wamp i hmailserver. Na liveboxie mam skonfigurowaną usługę DynDNS, dzięki czemu pod adresem xxx.kicks-ass.org jest zawsze widoczny adres ip mojego liveboxa, xxx to moja nazwa użytkownika. To działa.
Na kompie mam ustawione ip na stałe 192.168.1.100 i w panelu liveboxa udało mi się przekierować port 80 na mój komputer, czyli jeżeli ktoś wpisuje w necie xxx.kicks-ass.org to widzi strony www które są w wampie. To też ładnie działa.
Problem jest taki, że w identyczny sposób przekierowałem na liveboxie port 25. I teraz jeżeli w telnecie wpisuję open 127.0.0.1 25 to otrzymuje odpowiedź od serwera smtp. Ale jeżeli próbuje w jakimś skanerze portów online przeskanować xxx.kicks-ass.org to otwart jest tylko port 80 a 25 nie. O co chodzi?
p.s. korzystam ze skanera portów online bo z wnętrza mojej sieci kiedy wpisuje xxx.kicks-ass.org to widzę panel administracyjny liveboxa a nie stronę www czyli przekierowanie nie działa wewnątrz sieci. Ale osoby które wchodzą na ten adres normalnie widzą moją stronę www.