Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: walidacja adresu mail ..?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Pabblo
Witam !

Potrzebuje przeprowadzic walidacje adresu mail dla nastepujacego wzorca (perl regular expression):

[pojedyncza litera][kropka][slowo][malpa][slowo][kropka][slowo][kropka][slowo][kropka][slowo

Z pomoc ogromne dzieki!

Pozdrawiam
john_doe
W necie jest tego pełno
ja waliduję tak:

1. eregi("^[_.0-9a-z-]+@([0-9a-z][0-9a-z-]+.)+[a-z]{2,4}$" , $email)
Pabblo
wlasnie szukalem juz troche i ciezko mi znalesc walidacje dla ponizszego wzorca, a proby stworzenia koncza sie fiaskiem ..

[pojedyncza litera][kropka][slowo][malpa][slowo][kropka][slowo][kropka][slowo][kropka][slowo

john_doe
użyj mojego, zobacz jak działa a modyfikacja do Twojego nie jest trudna
Pawel_W
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Podstawy_...%84_regularnych

przeczytaj, po lekturze powinieneś potrafić poskładać takie wyrażenie winksmiley.jpg
Pabblo
z domena juz sobie poradzilem..nie mogle ulozyc tylko loginu (pierwszego czlonu) tj.

[pojedyncza mala litera][kropka][slowo]

chodzi mi konkretnie o to, ze nie moge ustawic pojedynczego znaku przed kropka, ja wpisuje np
  1. [a-z]{1}
to dlugos slowa jest dowolna a powinno niby miec tylko 1 znak ? ..macie moze jakies pomysly ?
thek
Jeśli używasz nowszych wersji php to olej wyrażenia i użyj gotowej funkcji filter_var, która daje tę możliwość co masz nawet w manualu tej funkcji:
  1. filter_var($adres_email, FILTER_VALIDATE_EMAIL)
EDIT: Bym nie dodał... Nowszych znaczy >=5.2 a filtrowanie zwróci Ci albo email przefiltrowany, albo false jeśli est błedny. Po co pisac regularne wyrażenie i nie mieć pewności czy zadzierga, skoro samo php daje Ci gotowca winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.