Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podstrony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
blackdragon16
Witajcie, chciałbym się spytać jak się robi podstrony typu include ? Czyli tak, że nie zmienia się strona cała lecz dodaje się końcówka np. "index.php?page=jakas_strona". Miałem kiedyś kurs php z Komputer Świat i było tam to... ale no wiecie wstydnis.gif gdzie ja ją dałem ? dry.gif
vokiel
Tworzysz zawartość tylko wnętrza wybranego fragmentu strony (content) i umieszczasz dla każdej w innym pliku.
Następnie tworzysz menu w formie jak podałeś: "index.php?page=jakas_strona", "index.php?page=jakas_inna_strona"
A w skrypcie sprawdzasz zmienną $_GET['page'] i w zależności od jej zawartości includujesz odpowiedni skrypt.

Czyli w miejscu gdzie ma się wyświetlić zmienna zawartość robisz coś na wzór:
  1. $allowedPages = array('jakas_strona'=>'inc/jakas_strona.php', 'jakas_inna_strona'=>'pages/inna_strona.php' );
  2. if(array_key_exists($_GET['page'], $allowedPages){
  3. include $allowedPages[$_GET['page']];
  4. }
blackdragon16
Ok spróbuję to zrobić winksmiley.jpg Ale wiesz dawno nie siedziałem w PHP i muszę sobie troszkę przypomnieć graduated.gif
aras785
w indexie:
gdzie ma byc ladowana tresc wstawiasz
<? include ("frame.php"); ?>

a link do podstrony np. <a href=?cat=sklady>

plik frame.php :
  1. <?
  2. switch ($_GET['cat'])
  3. {
  4. case ("sklady"):
  5. include ("sklady.php");
  6. break;
  7.  
  8. case ("mp3"):
  9. include ("mp3.php");
  10. break;
  11.  
  12. //( ... )
  13. default:
  14. include ("tutaj to co ma byc pokazane po wlaczeniu strony np. newsy.php");
  15. }
  16. ?>

i w pliku sklady.php

1. <?
  2. switch ($_GET['id'])
  3. {
  4. case ("pyt"):
  5. include ("pyt.php");
  6. break;
  7. case ("mmd"):
  8. include ("mmd.php");
  9.  
  10. default:
  11. echo '<table width="476" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
  12. <tr>
  13. <td background="'.$pora.'/gfx/belka_tekst.jpg" valign="top">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2" color="white">&nbsp;&nbsp;<b>Składy</b></font></td>
  14. </tr>
  15. </table>
  16.  
  17. <br>
  18. <table width="443" border="0" align="center" height="205" cellpadding="0" cellspacing="0">
  19. <tr>
  20. <td valign="top">
  21. <a href=?cat=sklady&id=pyt>[:: Pytajnik ::]</a><br><br>
  22. <a href=?cat=sklady&id=mmd>[:: MMD ::] </a><br><br>
  23. </td>
  24. </tr>
  25. </table>';
  26. }
  27. ?>

po kliknieciu w sklady link wyglada index.php?cat=sklady po czym w sklady klikniesz np. Pytajnik to jest index.php?cat=sklady&id=pyt

chyba jasno to przedstawilem, nie bedziesz czegos wiedzial to pisz
Fafu
@arasą785, vokiel podał o wiele lepsze rozwiązanie, jest też o wiele mniej kodu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.