Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: W jakiej klasie umieścić metodę przypomnij hasło?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gcdreak
Witam!
Od jakiegoś czasu zastanawiam się gdzie powinienem umieścić metody "przypomnij hasło" i "zmień hasło". Zastanawiam się czy powinnienem to wrzycić do klasy "Autoryzacja" czy "Rejstracja".
Co myślicie na ten temat?
marcio
Przewaznie takie rzeczy sa integrowane z rejestracja.
thek
Nie wiem jak inni, ale ja zazwyczaj tę metodę łączę z klasą user - użytkownik.
gcdreak
A co myślicie nt. zrobienia klasy Account i umieszczenia w niej metod:
  • zmien haslo
  • usun konto
  • przypomnij haslo
Co jeszcze byście do niej wrzucili?
usb
Zadałeś pytanie typu jak myślisz jaką przyprawę jeszcze dodać do mojego jadła?
karolrynio
Cytat(gcdreak @ 2.11.2009, 20:47:34 ) *
A co myślicie nt. zrobienia klasy Account i umieszczenia w niej metod:
  • zmien haslo
  • usun konto
  • przypomnij haslo
Co jeszcze byście do niej wrzucili?

Logowanie i rejestracja. To wszystko razem powinno być w jednej klasie.
marcio
Cytat(karolrynio @ 3.11.2009, 08:02:58 ) *
Logowanie i rejestracja. To wszystko razem powinno być w jednej klasie.

Sorki ale OOP polega na tym zeby jak bardziej ograniczyc dana klase do danej funkcjonalosci a nie zeby jedna klasa robila 10 rzeczy, aczykolwiek jak jest taka potrzeba klasy moga ze soba wspolpracowac jesli przekazesz jej obiekt klasy ktora potrzebuje lub dolaczysz go do konstruktora. 
karolrynio
Cytat(marcio @ 3.11.2009, 11:17:17 ) *
Sorki ale OOP polega na tym zeby jak bardziej ograniczyc dana klase do danej funkcjonalosci a nie zeby jedna klasa robila 10 rzeczy, aczykolwiek jak jest taka potrzeba klasy moga ze soba wspolpracowac jesli przekazesz jej obiekt klasy ktora potrzebuje lub dolaczysz go do konstruktora.

Więc nie łączyłbym wtedy:
  • zmien haslo
  • usun konto
  • przypomnij haslo
bo, co ma przypominanie hasla do usuwania konta?

Moim zdaniem, połączenie wszystkiego co związane z użytkownikiem (logowanie, rejestracja i zmiana podstawowych danych typu hasło, login imię i nazwisko) powinno być w jednej klasie. A więc w tej samej powinna być też zmiana hasła.

Jeśli przykładowo używasz bazy danych i tabeli users to wszystko, co można zrobić z tabela i rekordami w niej (dodawanie, usuwanie, edycja) powinny być w jednej klasie. Takie jest moje zdanie. Żebyś do zmiany hasła i do dodawania nowego użytkownika nie używał różnych klas.
Nattfarinn
Cytat(karolrynio @ 3.11.2009, 19:43:56 ) *
Moim zdaniem, połączenie wszystkiego co związane z użytkownikiem (logowanie, rejestracja i zmiana podstawowych danych typu hasło, login imię i nazwisko) powinno być w jednej klasie. A więc w tej samej powinna być też zmiana hasła.

Nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem. Autoryzacja powinna być jak najbardziej oddzielona od części zarządzania danymi użytkownika - to zupełnie różne mechanizmy.
gcdreak
To może ktoś napisze w kolejnym poscie przykładowy podział.
2 lub trzy klasy i w nich metody.
Będzie to takie miniHowTo. Temat niby błachy, ale z książek wszystkiego nie można wywnioskować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.