Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache na linuxie
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
adam83
Witam,

Nigdy nie praktykowalem pod linuxem, moja wiedza w tym temacie jest czysto podręcznikowa smile.gif

Mam drugi komputer, taki przeżytek, Celeron 900Mhz, 128RAM i chcialbym wrzucić na niego linuxa, aby spróbować postawić na nim Apacha. Taki maly domowy serwer.
Czy moglibyście mi podpowiedzieć jakiego linuxa wybrać aby na tak sabym sprzęcie jakoś to wszystko chodzilo?

Wielkie dzięki, pozdrawiam
Adam
erix
http://jakilinux.org/jaki-linux/
linx
Ja polecam Debiana albo Free-BSD (dla zaawansowanych).
Ale każdy powie Ci co innego.
atsuki
na tego kompa co masz, debian bez zadnych X, ewentualnie xfce. zapomnij o apacha, jak masz tak malo zasowbo to nginx/cherokee + php na fast-cgi a mysql bez innodb i ci pociagnie smile.gif
mydoom.h
Cytat
albo Free-BSD (dla zaawansowanych).

I będzie czekał 5 h na wynik kompilacji, po czym ukaże się błąd?

Ja polecam Centos 5.
linx
Ja osobiście prawie nigdy nie miałem problemów z kompilacją Free-BSD, może następnym razem warto zapoznać się z dokuneacjąquestionmark.gif

A co do apacha to na takiej konfiguracji kompa. też będzie działać, biorąc pod uwagę że konfiguracja ma być do celów szkoleniowych/testowych to nie będzie poddawana jakims dużym obciążeniom. Tylko system postaw jako czysty podstawowy w trybie text.

Pozdrawiam.
erix
Cytat
I będzie czekał 5 h na wynik kompilacji, po czym ukaże się błąd?

Śmiem twierdzić, że stawianie wszystkiego na FreeBSD jest IMHO prostsze niż jakimkolwiek Linuksie (mam na myśli serwer). No pomijając filozofię plastrów, to tylko "zaskakuje" na początku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.