Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript][PHP] string do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
elmozaur
Witam.

Mam zmienna $string ktora zawiera okolo 1000znakow.
Chcialbym aby byla mozliwosc zapisania tej zmiennej do pliku.

wiem ze moge uzyc
  1. $plik=fopen("backup.dat","w");
  2. fputs($plik, "sdfgsdghsdfghdt45634563jhg73kjfg63k45f63kh45gf6h354gf");
  3. //itd...

ale mi chodzi o forme bardziej cywilizowana, czyli zapis za pomoca graficznego requestu.

Czy za pomoca np PHP lub JS mozna czegos takiego dokonac ?

pozdrawiam
Grzegorz
marcio
Cytat
ale mi chodzi o forme bardziej cywilizowana, czyli zapis za pomoca graficznego requestu.

Czyli?

Chrom
fwrite pierwszy przykład i to jest zapis do pliku
piotrooo89
wpisujesz dane w formularz, wysyłasz, odbierasz i możesz użyć funkcji file_put_contents i wszystko.
elmozaur
Cytat(marcio @ 3.11.2009, 11:52:51 ) *
Czyli?

czyli: na stronie WWW pokazany jest klawisz <input type="button" onclick="zapisz_plik();" />

po kliknieciu klawisza pokazuje sie request systemowy w ktorym moge wybrac gdzie ma byc zapisany plik i jaka ma byc jego nazwa.
thek
W takim razie zapoznaj się z nagłówkami i ich ustawianiem... header() Ci w tym pomoże.
marcio
Cytat
czyli: na stronie WWW pokazany jest klawisz <input type="button" onclick="zapisz_plik();" />

po kliknieciu klawisza pokazuje sie request systemowy w ktorym moge wybrac gdzie ma byc zapisany plik i jaka ma byc jego nazwa.

Podstawy html'a i php sie klaniaja pokaz co juz masz a nie czekasz na gotowca.

elmozaur
marcio:nie czekalem na gotowca tylko podpowiedz ogolna gdzie szukac.
thek: dokladnie o takie rozwiazanie mi chodzilo.

Jesli ktos bedzie mial podobny problem to podaje rozwiazanie/gotowca:

na stronie ktora zawiera element do zapisu na naszym dysku wstawiamy klawisz z funkcja wywolywana np poprzez onclick.
Funkcja ta (w JS) otwiera nowe okno ze srodlem na plik w PHP i naglowkiem do zapisu.

Proste bardzo funkcjonalne i ładne ;-)
pozdrawiam
G
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.