Witam,
Piszę sobie skrypcik na galerie zdjęć, jak do tej pory wszystko było dość łatwe, aż do momentu zrobienia odpowiednich miniaturek zdjęć.
Chce zrobić by miniaturki wyświetlały się dokładnie tak samo jak tutaj http://img200.imageshack.us/i/sitekj.png/ , metode odpowiedzialną za tworzenie i umieszczenie miniaturek w odpowiednich folderach mam już napisaną, przycina zdjęcia na takie same jak w przykładzie po podaniu parametrów $Height i $Width. Problem w tym jak zrobić by miniaturki przycinały się do odpowiednich rozmiarów w zależności od numeru zdjęcia.
W przykładzie są tam trzy rozmiary miniaturek dajmy na to A, B, C zdjęcie 1 ma rozmiary A , 2 ma B , 3 ma C , 4 ma C, 5 ma C , 6 ma C, 7 ma C, 8 ma A, 9 ma C, 10 ma C, 11 ma A, potem jest już pętla i jest od początku format miniaturek ABCCCCCACCA dla kolejnych numerów zdjęć, czyli np. następne zdjęcie 12 miało by A, 13 B i tak dalej. Jak zrobić by w zależności od kolejnego zdjęcia które zostanie dodane by przypisał mu się odpowiedni rozmiar. Teraz mam że każde nowo dodane zdjęcie do bazy ma nazwę +1 od poprzedniego 1.jpg, 2.jpg, 3.jpg itd, więc wiem jakie nr będzie kolejny i mogę przypisać go do zmiennej, tylko jak zrobić by w zależności od niego, by przypisywane by były odpowiednie rozmiary $Height i $Width dla nowych miniaturek. Nie mam pojęcia jak napisać by zdjęcia przycinały się odpowiednio tak jak w formacie. Myślałem żeby napisać działania matematyczne, ale nic nie wymyśliłem.
Ma ktoś jakieś pomysł?
Lub czy jest jakiś inny sposób by to zrobić ?
Format
A 1 12 23 ...
B 2 13 24 ...
C 3 14 25 ...
C 4 15 26 ...
C 5 16 27 ...
C 6 17 28 ...
C 7 18 29 ...
A 8 19 30 ...
C 9 20 31 ...
C 10 21 32 ...
A 11 22 33 ...