Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jakie kroki do OOP ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mackowiak
Witam. Niedawno rozpoczalem nauke PHP i nawet mam juz malenki serwisik na koncie (takie proste forum pisane razem z poradnikami helionu). znalazlem juz kilka szkolnych bledow ,ktore staram sie skutecznie i ze zrozumieniem eliminowac (czytaj nie przepisalem na pale). zaczynam studia informatyczne i wiem , ze platformy e-commerce beda moim chlebem powszednim, dlatego niezaleznie od programu studiow chcialbym jak najszybciej zglebic tajniki programowania obiektowego i PROFESJONALNEGO wykorzystania PHP - np. sprobowac sil w stworzeniu wlasnego CMS , ewentualnie nawet frameworka (oczywiscie na miare moich mozliwosci). zalezy mi po prostu na nabraniu dobrych przyzwyczajen na poczatku, w mysl zasady , ze lepiej sie czego s nauczyc , niz oduczyc.i tu wlasnie pytanie do Was : co powinienem najlepiej ( po kolei ) robic , zeby szybko ten cel osiagnac(czyli nabycie umiejetnosci profesjonalnego kodowania).
zanim zostane zjechany pragne uprzedzic , ze sprawdzalem na google, rowniez przeczytalem uwaznie watki na forum i po prostu nie znalazlem wyczerpujacej odpowiedzi na moje pytanie.nie chce tracic czasu na bladzenie po sieci tylko na realizacje scisle okreslonego planu ( i wtedy ewentualnie posilkowac sie google i pomoca forum )
Zyx
Nauka programowania obiektowego to właściwie podstawa, która zresztą przyda Ci się szybko na studiach. Ciężko mi powiedzieć, JAK się tego dobrze nauczyć; na mój gust idea jest dość prosta, ale jakoś wielu ludzi ma na początku spore problemy z jej załapaniem. Na pewno powinieneś zainteresować się, jak prawidłowo projektować obiektowe interfejsy, czyli m.in. poznać takie terminy, jak hermetyzacja czy zasada otwarte-zamknięte, zrozumieć ideę oraz jakieś podstawowe wzorce projektowe. Tym stoi obecnie całe wyższe programowanie i bez tego się nie obejdziesz.

Polecam także bardziej zainteresować się dostępnymi bibliotekami i narzędziami, zamiast od razu skakać na głęboką wodę i tworzyć własne. W przypadku frameworków wybór jest całkiem spory, ale rozkminki dotyczące tego, który wybrać, są w innym temacie prowadzone, więc szkoda tu się powtarzać. Na pewno będzie to dobry sposób na poznanie, jak to wszystko tak naprawdę działa i jak jest zbudowane. Przy okazji mam pewną uwagę: starując od zera, zdecydowanie trudniej jest napisać CMS niż framework, gdyż CMS najczęściej buduje się na jakimś frameworku, a ponadto jest to mniej "sformalizowana" dziedzina i bez dobrej analizy wymagań i projektu właściwie nie ma szans na stworzenie dobrego CMS-a ogólnego przeznaczenia.

Ponadto pamiętaj, że tworzenie wszystkiego samodzielnie od zera ma średni sens, jeśli Cię to faktycznie nie kręci. Ilość czasu potrzebna na wykonanie czegoś takiego zdecydowanie przekracza możliwości jednego człowieka, gdy zamierza on jednocześnie robić aplikacje e-commerce, studiować i nie wiadomo, co jeszcze. W większości przypadków wystarcza w zupełności wiedza, jak danego narzędzia używać. Grzebanie w bebechach to zajęcie nieco innego kalibru i wymagające trochę innych umiejętności. Aby zabłysnąć tutaj, trzeba być raczej kimś w rodzaju wizjonera i umieć odrzucać utarte schematy programistyczne. Druga rada: MYŚL smile.gif. Projektanci także popełniają błędy; nie ma idealnego skryptu, nie ma idealnej techniki, a w tym wszystkim trzeba umieć lawirować pośród mitów, niedopowiedzeń oraz zwyczajnych pomyłek.
rezik
to co wyżej kolega napisał + :
Musisz nauczyć się składni OOP (i tutaj uwaga!) PHP w wersji 5! Następnie poćwicz budowanie klas, obiektów, dziedziczenia itp. podstawowych elementów OOP (nawet 'na sucho' - bez konkretnego przeznaczenia).
Jeśli już wyuczysz się składni polecam napisać z 1-2 projekty w jakimś frameworku - nauczysz się działania tego narzędzia a jednocześnie wymusi ono a Tobie styl pisania wyłącznie obiektowego.
CMS'a można napisać nawet strukturalnie (ja takiego kiedyś napisałem ;P) ale to nie ma sensu.
W pisaniu większych projektów dobrze rozplanowanie klas, ich zależnosci, wybranie i wdrożenie wzorca projektowego to już połowa sukcesu (należy nad tym popracować - polecam artykuły z kategorii "Inżynierii Programowania" - ta wiedza przydaje się w każdym języku programowania).

Owocnej nauki życzę ! winksmiley.jpg
mackowiak
@Zyx - ja nie zamierzam od razu zajmowac sie wszystkim.mo priorytet: nauczyc sie programowac , w jezyku , w ktorym widac efekty najpredzej smile.gif rownolegle studiowac i dopiero , juz z doswiadczeniem uderzyc w rynek e-commerce.ale dziekuje za rady napewno sie przydadza .
pozdrawiam i dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.