Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana] Instalacja, początek - błąd
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
bl4ck_b0x
Witam.

KohanaPHP jest pierwszym frameworkiem z jakim mam do czynienia. Niestety "przygoda" zaczyna się niezbyt ciekawie gdyż nie mogę zainstalować Kohany...

Zamieszczam screena z błędem: http://img18.imageshack.us/i/kohanainstallation12579s.png/

Mój serwer to WampServer w wersji 2.0 (PHP 5.3.0).

Kto wie w czym może być błąd?

P.S.
Wstawię treść błędu w CODE dla potomnych tongue.gif Gdy ktoś będzie miał podobny błąd znajdzie odpowiedź winksmiley.jpg
Kod
Environment Tests

The following tests have been run to determine if Kohana will work in your environment. If any of the tests have failed, consult the documentation for more information on how to correct the problem.

Notice: Use of undefined constant SYSPATH - assumed 'SYSPATH' in C:\wamp\www\kohana\install.php on line 45

Notice: Use of undefined constant APPPATH - assumed 'APPPATH' in C:\wamp\www\kohana\install.php on line 53

Notice: Use of undefined constant MODPATH - assumed 'MODPATH' in C:\wamp\www\kohana\install.php on line 61
PHP Version     5.3.0
System Directory     The configured system directory does not exist or does not contain required files.
Application Directory     The configured application directory does not exist or does not contain required files.
Modules Directory     The configured modules directory does not exist or does not contain required files.
PCRE UTF-8     Pass
Reflection Enabled     Pass
Filters Enabled     Pass
Iconv Extension Loaded     Pass
SPL Enabled     Pass
Mbstring Not Overloaded     Pass
URI Determination     Pass

Kohana may not work correctly with your environment.
eS...
w config.php masz źle ustawione scieżki do system application i modules

Jest w błędzie napisane na CZERWONO smile.gif
bl4ck_b0x
Tyle, że w config.php nigdzie nie ustawia się ścieżki do folderów system, modules i application.
eS...
No to drogi kolego w index.php

Polecam dokumentacje bo "przygoda" bedzie kiepska !

1. $kohana_modules = 'modules';
  2. $kohana_system = 'system';
  3. //... itd
bl4ck_b0x
Dlaczego od razu się czepiasz? Tutaj dopisałem nazwy i nadal nic....

Adres: http://localhost/kohana/

$kohana_system = 'kohana/system/'; itd.

Już próbowałem nawet dopisać localhost/ przed tym kohana/system i nadal lipa....
eS...
A tak jakoś z rana sie czepiam nawet żony tongue.gif

A tak poważnie pokaż index.php , config.php i routes.php
skowron-line
@bl4ck_b0x jeżeli nie przenosiłeś pliku index.php to wszystko powinno być okej pokaż lepiej strukturę katalogów.
bl4ck_b0x
kohana/
-application
-modules
-system
-example.htacces
-index.php
-install.php
phpion
W takim razie:
  1. $kohana_system = './system';

i analogicznie pozostałe 2 zmienne (dla application i modules).
bl4ck_b0x
dalej to samo... ten sam błąd...;/
phpion
Ściągnij jeszcze raz Kohanę, rozpakuj i uruchom. Musi chodzić.
Max Damage
Ja bym zrobił tak:
  1. $kohana_system = 'kohana\system';

A najlepiej wypakuj pliki w katalogu głównym (www). Nic nie będziesz musiał kombinować.

bl4ck_b0x
Faktycznie po przeniesieniu Kohany do folderu głownego WWW zainstalowała się... jednak interesuje mnie też dlaczego nie chce się zainstalować w jakimkolwiek podfolderze...
phpion
Dlaczego? Ponieważ nie potrafisz jej skonfigurować. Jeżeli podajesz złe ścieżki do katalogów lub zamiast ścieżek adresy URL to się nie dziw, że masz problemy z uruchomieniem tego.
bl4ck_b0x
Nie potrafię skonfigurować? Dziwne bo jakoś podawałem już te Wasze kombinacje, co gdzie wpisać itd. Więc skoro ja nie potrafię skonfigurować to czy Ty potrafisz skoro pomimo Twoich porad nadal nie działa? Pewnie u Ciebie działa... u mnie nie, więc zanim zaczniesz mnie oceniać czy potrafię zastanów się czy Ty potrafisz.
eS...
Samo wpisanie przez Ciebie w konfiguracji "localhost" świadczy o Twojej niewiedzy na temat samego frameworka jak i wielu innych rzeczy. Więc to Ty się zastanów, bo razcej powinienes mieć więcej pokory wypisując takie brednie
bl4ck_b0x
Tak dla przypomnienia (jakbyś nie czytał mojego pierwszego postu) to mój pierwszy framework z jakim mam do czynienia a co do tego "localhost" - próbowałem już nawet tego, żeby sprawdzić co jest nie tak...
L0k0
Temat dość stary ale Kohana wciąż obecna. Wydaje mi się, że miałem ten sam problem. Okazało się, że przy kopiowaniu plików na serwer następowała zmiana wielkości liter nazw plików (np. Kohana na kohana).
Wystarczyło skopiować z zachowaniem nazw plików i wszystko gra.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.