Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] load() źle działa na IE?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
deha21
Mam stronę na której w divie wczytywana jest strona uploadujący pliki. Po wgraniu pliki div ten się odświeża i pokazuje załadowane pliki. Wszystko ładnie tylko, że w IE zamiast odświeżenia diva to on tak jakby dodaje ładowaną treść pod już istniejącą.

Nie wiem który kawałek kodu może za to odpowiadać ale najpewniej będzie to:
  1. function ajaxFileUpload()
  2. {
  3. $("#loading")
  4. .ajaxStart(function(){
  5. $(this).show();
  6. })
  7. .ajaxComplete(function(){
  8. $(this).hide();
  9. });
  10.  
  11. $.ajaxFileUpload
  12. (
  13. {
  14. url:'doajaxfileupload.php',
  15. secureuri:false,
  16. fileElementId:'fileToUpload',
  17. dataType: 'json',
  18. success: function () {
  19. $("#zdjecia").load("ajaxfileupload.php");
  20. $("#fileToUpload").val('');
  21. }
  22. }
  23. )
  24. return false;
  25. }

Dodatkowo jest tak, że przy przeładowaniu tego diva tracą się polskie znaki, mimo że jest ustawione kodowanie.
Fifi209
Jednak w komunikacji javascript -> serwer znacznie lepiej sprawdza się json, w php masz gotową funkcję: json_encode
Trawka
load() jest znane z tego, że nie działa pod wszystkimi przeglądarkami.
deha21
Cytat(fifi209 @ 16.11.2009, 16:26:01 ) *
Jednak w komunikacji javascript -> serwer znacznie lepiej sprawdza się json, w php masz gotową funkcję: json_encode
Ale mówisz tylko o kodowaniu znaków?
Cytat(Trawka @ 16.11.2009, 18:01:47 ) *
load() jest znane z tego, że nie działa pod wszystkimi przeglądarkami.
A jest może jakaś funkcja zastępcza? Widzę, że często wykorzystują html() ale z tego co widzę, to ona wyświetla to co ma w nawiasie czyli np. wyświetla blabla.php zamiast ładować jego treść.
Fifi209
Mam na myśli ogólne korzyści wynikające z używania JSON, np. łatwość obróbki danych, w jQuery przede wszystkim. A co do kodowania, to druga sprawa dlatego podałem Ci funkcję.

Osobiście przebudowuję swój serwis tak, aby korzystał z JSON. winksmiley.jpg Jest lekki, wszystko obrabiam javascript - im mniej danych tym szybciej strona zostanie pobrana przez użytkownika. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.