Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Adres bez rozszerzenia
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
WebCM
Istnieje katalog główny main, a w nim folder admin. W obu z nich jest plik .htaccess o tej samej treści:
Kod
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule (.+) index.php?path=$1 [L,QSA]

Niestety, pojawia się problem. Rozważmy adres URL: localhost/main/admin/configure. Zgodnie z regułkami w .htaccess Apache powinien przekierować do admin/index.php?path=configure, jednak tak się nie dzieje. W katalogu admin istnieje plik configure.php i wygląda na to, że jest uruchamiany przez serwer zamiast index.php.

Czy w Apache można odwoływać się do plików bez rozszerzenia? Jak temu zapobiec? Nie chcę, aby na połowie serwerów nie działała funkcja "nice URL" w moim skrypcie. Problem występuje na razie na localhost.
DREEMus
w serwerach Apache plik htaccess działa tylko w głównym katalogu, a admin już Ci nie zadziała ...

-----

Późno było i się źle wyraziłem smile.gif
Chodziło mi o to, że Apache szuka htaccess'a w każdym katalogu
jak dla mnie, dwa takie same htaccess'y mijają się z celem, zrób jeden odpowiadający wszystkim regułą smile.gif
Pawel_W
Cytat(DREEMus @ 1.12.2009, 22:52:39 ) *
w serwerach Apache plik htaccess działa tylko w głównym katalogu, a admin już Ci nie zadziała ...

to żeś wymyślił, jak na webservie wrzucisz to bylektórego katalogu to wszystkie pliki, które tam są będą mu podlegały...

co do problemu to miałem to samo, dlatego pozmieniałem adresy tak, żeby były różne od nazw plików i folderów

może jest jakieś łatwiejsze rozwiązanie, ale dla mnie ważne jest to że to działa winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.