Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciek pamięci RAM?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
ArekJ
Witam.
Posiadam serwer dedykowany z Debianem, niestety mam chyba gdzieś w konfiguracji błąd, ponieważ zużywa mi nawet 90% RAMu (z 1GB). Nie jest to spowodowane zbyt dużym obciążeniem, ponieważ po reboocie zużycie było na poziomie 20% i co trochę się zwiększa. Uptime to troszkę ponad 24h, dodam, że dzisiaj rano zużycie pamięci RAM wynosiło 40%, potem stopniowo się zwiększało aż do 90%.
Na innym forum dowiedziałem się, że to rzeczywiście jest wyciek i, że przydałoby się więcej danych, nikt jednak mi nie podpowiedział jakich dokładnie. Sam znalazłem tylko w "top" ciekawą informację o mysql - TIME 163:37.99 Nie do końca wiem co ta liczba oznacza i nie mogę się tego doszukać, ale inne zadania które się wykonują mają TIME bliski 0.
Można prosić o jakieś nakierowanie?
Pozdrawiam.
ucho
Używasz prefork+mod_php? Jesli tak to spróbuj zmienić coś takiego w pliku konfiguracyjnym apacha:
Kod
<IfModule mpm_prefork_module>
    [...]
    MaxRequestsPerChild   30
</IfModule>
ArekJ
Cytat(ucho @ 26.11.2009, 22:29:39 ) *
Używasz prefork+mod_php? Jesli tak to spróbuj zmienić coś takiego w pliku konfiguracyjnym apacha:
Kod
<IfModule mpm_prefork_module>
     [...]
     MaxRequestsPerChild   30
</IfModule>

Nie, nie korzystam z preforka i mod_php.
atsuki
zainstaluj sobie htop na paseczku ci ladnie pokaze ile masz rzeczywistego wykorzystania ramu orza bedziesz mogl znalesc skad ci ten ram ucieka. jak ucieka smile.gif
ArekJ
Cytat(atsuki @ 28.11.2009, 10:09:29 ) *
zainstaluj sobie htop na paseczku ci ladnie pokaze ile masz rzeczywistego wykorzystania ramu orza bedziesz mogl znalesc skad ci ten ram ucieka. jak ucieka smile.gif

Dzięki za sugestie smile.gif
htop zwraca mi zużycie RAMu ~:
Kod
Mem[|||||||||||||||||||||||||||||||||||       129/1011MB]

Więc jednak nie ma się czego obawiać, jednak w tym samym momencie top mówi:
Kod
Mem:   1035868k total,   675056k used,   360812k free,   276600k buffers

Jaki jest powód takiej różnicy zdań?
atsuki
Poczytaj o bufforowaniu ramu w linuksie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.