Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: co zrobić żeby strona ładowała się z oraz bez www w adresie?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
julia
witam:)

Kto pomoże babie ?

Zainstalowałam Krasnala, "powiesiłam" stronkę i .... kłopot ! Jeśli do przeglądarki wpiszę adres w postaci: mojadomena.pl to strona ładnie się wyświetli, ale jeżeli wpiszę: www.mojadomena.pl to klops, nie może odnaleźć witryny.

Pozdrawiam wiosennie

edit: tytuł był beznadziejny... ten też niewiele lepszy ale sama już nie wiem jak w skrócie zawrzeć problem
kszychu
Kod
<VirtualHost *>

ServerName twojadomena.pl

RewriteEngine on

RewriteRule ^/(.*)$ http://www.twojadomena.pl/$1

</VirtualHost>

<VirtualHost *>

ServerAdmin

DocumentRoot /www/hydropol

ServerName www.twojadomena.pl

</VirtualHost>

To tylko szkic, ale powinien Ci pomóc. RewriteRule służy do automatycznego przekierow2ania z twojadomena.pl na www.twojadomena.pl

Aha! Wrzuć to do httpd.conf smile.gif
julia
Dzięki za pomoc,

popróbowałam trochę , ale nic nie pomogło ....Może jeszcze w innym miejscu trzeba coś skonfigurować questionmark.gif sad.gif... idę czytać posty, może ktoś już kiedyś się z tym borykał ...

edit: właściwie, to już sama nie wiem co zrobić...wreszcie uzyskałam jakieś efekty, ale wcale nie te co chciałam. Udało mi się uzyskać tyle, że jak wpiszę: mojadomena.pl to wyświetla mi się komunikat, że nie może połączyć się z adresem www.mojadomena.pl.... poczytałam trochę forum, ale znalazłam tylko rozwiązanie pod linuxa (odpowiednie wpisy do .htaccess, ale ja mam windę) ...ręce mi opadają ..
scanner
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=13650
julia
dzięki scannerku, już tam byłam, poczytałam i.... zgłupiałam w manualu o ServerAlias napisano niewiele, ale dano przykład:

Example:

<VirtualHost *>
ServerName server.domain.com
ServerAlias server server2.domain.com server2
...
</VirtualHost>

ServerName mojadomena.pl - to jest dla mnie jasne
czym jednak u mnie będzie "server"? a czym "server2" questionmark.gif
rozumiem, że w miejsce server2.domain.com mam wpisać www.mojadomena.pl
dooshek
Cytat
dzięki scannerku, już tam byłam, poczytałam i.... zgłupiałam w manualu o ServerAlias napisano niewiele, ale dano przykład:

Example:

<VirtualHost *>
ServerName server.domain.com
ServerAlias server server2.domain.com server2
...
</VirtualHost>

ServerName mojadomena.pl - to jest dla mnie jasne
czym jednak u mnie będzie "server"? a czym "server2" questionmark.gif
rozumiem, że w miejsce server2.domain.com mam wpisać www.mojadomena.pl

Problem moze tkwic jeszcze w ustawieniach DNSa. Domena (a wlasciwie wirtualka) www.mojadomena.com moze nie byc wpisana w DNSach. Zeby to sprawdzic pod linuxem wpisz:

host www.mojadomena.com

a pod winda:

nslookup www.mojadomena.com

W obu przypadkach powinien Ci zwrocic prawidlowy adres IP tej domeny - jesli tak nie jest to dopisz najpierw do DNSa wirtualke www.mojadomena.com - inaczej wszelkie proby w Apache'u nic nie dadza.

Co do ustawienia wirtualki w Apache'u to po prostu

Kod
    <VirtualHost *>

ServerName mojadomena.com

ServerAlias www.mojadomena.com

...

</VirtualHost>

i tyle...
julia
O! Matko !!... no to mam porobione, domenkę wzięłam sobie darmową z dyndns.org i ma ona postać "user.dyndns.org", sprawdzałam i nie ma możliwości zarejestrowania "www.user.dyndns.org" Da się coś z tym zrobić ?
arogancik
wejdź sobie na http://no-ip.com też masz domenki do dynamicznego ip i chyba sa większe mozliwośc ustawień. moge się mylić bo nigdy sie w to nie zagłebiałem ale sporo tego tam było smile.gif
dooshek
Cytat
O! Matko !!... no to mam porobione, domenkę wzięłam sobie darmową z dyndns.org i ma ona postać "user.dyndns.org", sprawdzałam i nie ma możliwości zarejestrowania "www.user.dyndns.org" Da się coś z tym zrobić ?

No na to Ci juz nie odpowiem ale widze, ze to byl wlasnie ten problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.