Oto co udało mi się spłodzić w programie dbdesigner4: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=664a3569ec671f12
Kod w/w to:
CREATE TABLE uzytkownicy ( id_uz INTEGER(4) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, imie VARCHAR(15) NULL, nazwisko VARCHAR(25) NULL, login VARCHAR(10) NULL, password_2 VARCHAR(40) NULL, uprawnienia INTEGER(1) UNSIGNED NULL, PRIMARY KEY(id_uz) ); CREATE TABLE ksiazki ( id_ks INTEGER(4) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, tytul VARCHAR(45) NULL, autor VARCHAR(45) NULL, rok_w INTEGER(4) UNSIGNED NULL, haslo1 VARCHAR(15) NULL, PRIMARY KEY(id_ks) ); CREATE TABLE konkretne_ksiazki ( id INTEGER(4) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, ksiazki_id_ks INTEGER(4) UNSIGNED NOT NULL, f_ksiazki INTEGER(4) UNSIGNED NULL, PRIMARY KEY(id), INDEX konkretne_ksiazki_FKIndex1(ksiazki_id_ks), FOREIGN KEY(ksiazki_id_ks) REFERENCES ksiazki(id_ks) ON DELETE NO ACTION ON UPDATE NO ACTION ); CREATE TABLE wypozyczenia ( id_wyp INTEGER(4) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, konkretne_ksiazki_id INTEGER(4) UNSIGNED NOT NULL, uzytkownicy_id_uz INTEGER(4) UNSIGNED NOT NULL, PRIMARY KEY(id_wyp), INDEX wypozyczenia_FKIndex1(uzytkownicy_id_uz), INDEX wypozyczenia_FKIndex2(konkretne_ksiazki_id), FOREIGN KEY(uzytkownicy_id_uz) REFERENCES uzytkownicy(id_uz) ON DELETE NO ACTION ON UPDATE NO ACTION, FOREIGN KEY(konkretne_ksiazki_id) REFERENCES konkretne_ksiazki(id) ON DELETE NO ACTION ON UPDATE NO ACTION );
Na w/w mam zrobione dodawanie książek do tabeli 'ksiazki' oraz rejestracji i logowania użytkowników wraz z rozpoznaniem kto jest kto.. Chciałbym aby użytkownik miał możliwość wyszukania książki i jeśli będzie ona dostępna(wyświetlana będzie ilość dostępnych) mógł po kliknięciu na łącze 'rezerwuj' zarezerwować ją na swoje konto. Rozumiem, że w tym celu będzie używana tabela 'konkretne_ksiazki'. Tabela na tabeli 'wypozyczenia' będzie opierała się rejestracja, które książki są już wypożyczone-niedostępne? Proszę o podpowiedzi jak należy zrobić mechanizm sprawdzania i rezerwacji danej książki. Mam nadzieję, że wyraziłem się w miarę jasno..
Jak uporał bym się z wyszukiwaniem i rezerwacją przez usera to chciałbym jeszcze aby admin miał możliwość usuwania, edycji wpisu oraz blokowania, usuwania i odblokowywania użytkownika.. ale to w przyszłości jak wcześniej się nie załamię..
Pozdrawiam