Posługuję się filmem instruktażowym zrobionym przez serwis Buzz3D, może znacie. Wiele się nauczyłem, rozumiem co i jak, ale nadal potykam się o pewne sprawy.
Otóż tak... Postawiłem server apacz, by przeglądać to co już zrobiłem, wrzucam kolejne strony do foldera i tak dalej. Naturalnie mam działające php, wszelkie strony w php daje się ładnie przeglądać. Udało mi się uruchomić mysql(ściągnięty stąd: http://mysql.com/)
Działa dobrze, mogę przeglądać bazy, tworzyć je, dodawać tabele, i takie tam, stworzyłem wedle polecenia oddzielnego użytkownika.
Teraz... w ConTEXT piszę sobie stronę by nawiązać połączenie z bazą danych.
najpierw plik db_config.php, żeby z niego korzystała reszta stron łącząca się z bazą.
<?php
$db_host = "localhost";
$db_user = "php";
$db_password = "haslo";
$db_name = "main";
?>
Następnie robię wedle instruktarza stronkę w php, która korzystając z konfiga ma nawiązywać właściwe połączenie z mysql. plik temp_con.php
<?php
require($_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."/config/db_config.php");
$connection = mysql_connect($db_host, $db_user, $db_password) or die("Connection Down");
echo "Connection Up";
?>
Po zapisaniu w odpowiednim folderze c:/webroot <-- z którego apacz korzysta. (oraz w przypadku pliku db_config.php w podfolderze c:/webroot/config/), i po wpisaniu w przeglądarce http://localhost/temp_con.php powinno się wyświetlić Connection UP, jak na filmiku, lub Connection down, albo opis errora... ale mi nie wyświetla się nic

Zrobiłem także prosty licznik
<?php
require($_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."/config/db_config.php");
$connection = @mysql_connect($db_host, $db_user, $db_password) or die("Connection Down");
mysql_select_db($db_name, $connection);
$query = "SELECT * FROM licznik";
$result = mysql_query($query, $connection) or die(mysql_error());
$views = mysql_result($result, 0, "num_views");
$views++;
$query = "UPDATE licznik SET num_views = $views";
mysql_query($query, $connection) or die(mysql_error());
echo "Ta strona zostala pokazana ".$views." razy";
?>
Ale też się nie chce wyświetlać :/ A sama baza danych się w ogóle nie zmienia, podczas gdy wartość 0 powinna się zmienić... nie wiem co mam robić, jak nawiązać połączenie między mysql a php?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.