Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zliczanie ciągów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bastian
Witam,
Krótka piłka:

1. <?php
  2. $plik='pusty.txt';
  3. if (file_exists($plik))
  4. {
  5. $zawartosc=get_file_contents('$plik');
  6. if (count($zawartosc)>0)
  7. {
  8. echo $zawartosc;
  9. }
  10. else
  11. {
  12. echo 'Jest pusto';
  13. }
  14. }
  15. else
  16. {
  17. echo 'nie istnieje';
  18. }
  19. # ... dalszy kod aplikacji ...
  20. ?>

Plik pusty.txt jest pusty smile.gif Dlaczego skrypt nie zwraca komunikatu "jest pusto" ? Pozostałe możliwości działają.

Largo
Witaj,

Ciekawe działasz, skoro otwierasz plik i nie ma w nim zawartości to pewny jesteś, że powinieneś używać count? Lepiej użyj strlen, do sprawdzenia czy dany ciąg istnieje.

A od kiedy istnieje funkcja get_file_contents? Nie powinna się ta funkcja nazywać file_get_contents?

Pozdrawiam,
Largo
Daiquiri
Bo $zawartosc jest "większa od zera"?
Bastian
Juz sobie poradzilem:

1. <?php
  2. $plik='pusty.txt';
  3. if (file_exists($plik))
  4. {
  5. $zawartosc= file($plik);
  6. if (count($zawartosc) > 0 )
  7. {
  8. echo $zawartosc[1];
  9. }
  10. else
  11. {
  12. echo 'Jest pusto';
  13. }
  14. }
  15. else
  16. {
  17. echo 'nie istnieje';
  18. }
  19.  
  20. ?>

Zamiast file_get_contents, ktore zlicza liczbę znaków w ciągu a nie jako tablice, użyłem zwykłego file(), które wczytuje zawartość pliku do tablicy, a następie zczytałem tablicę wyświetliłem interesujący mnie fragment poprzez count z indeksem.

Cytat
A od kiedy istnieje funkcja get_file_contents? Nie powinna się ta funkcja nazywać file_get_contents?

Chyba nie smile.gif

Cytat
Bo $zawartosc jest "większa od zera"?

Jezeli plik jest pusty ?
Daiquiri
Cytat(Bastian @ 6.12.2009, 14:02:16 ) *
Jezeli plik jest pusty ?
Spełniał Ci się pierwszy warunek czyli wartość count($zawartość) była "większa od zera" (nie dosłownie - stąd cudzysłowie), ale w związku z tym, że była pusta nie wyświetlało się nic. Dodając echo "test"; przy echo $zawartosc; w poprzednim listingu kodu wyświetliłoby się pewnie tylko "test".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.