scanner << czytaj uwaznie co pisalem. napisalem, ze strona ladowala mi sie na sdi dluzej jesli byly dane w MySQL niz w txt. A na dodatek za pomoca uzycia funkcji microtime() zauwazylem, ze strona takze byla generowana dluzej na serwerze w przypadku MySQL niz w txt.
Dane nie byly pobierane za pomoca include
proste otwarcie pliku, petla for i listowanie ... a nastepnie przekazywane poszczegolnych zmiennych do funkcji echo
Itsme << czuje sie tak jakbys mi probowal udowodnic ze bazy MySQL sa lepsze. No przeciez ja to wiem [; nie upieram sie przy swoim przecie. Tylko chce przekazac iz ciezko zrobic by MySQL byl szybciej obslugiwany jesli wykonujemy proste polecenia np. select * from tabela order by id itp.
Nie ma mowy pliki sa szybsze i to jest ciezko to zagiecia. Sortowanie jest na plikach (oczywiscie do pewnego momentu) a w spisie np. filmow wystarczy jedynie sortowanie po id (czyli by bylo widac co bylo ostatnio dodane) oraz po nazwie filmu ang i pol. I w tym przypadku pliki szybciej sa obslugiwane niz baza MySQL. A to dziwne bo przeciez w obsludze plikow musialem sie troche napetlic by sortowac wg jakichs kryteriow a w MySQL bylo to tylko select * from tabela order by nazwa
To mnie wlasnie dziwi ... pomimo wiekszej ilosc instrukcji w obsludze txt tak czy siak strona byla szybciej generowana i szybciej mi sie wczytala na przegladarce.
Ciekaw jestem (bede sprawdzal) do jakiego momentu pliki beda jeszcze szybciej obslugiwane tzn. dodawac bede coraz wiecej bajerow i opcji obslugi na txt i tak samo na MySQL i moze w koncu kiedys bedzie tak, ze MySQL szybciej bedzie sie generowalo i szybciej mi sie wczyta na stronie.
Dragossani zapewne zna sie lepiej niz ja bo ja w sumie nie dorastam pewnie do piet waszym umiejetnosciom ale ... przeciez nie wazna jest teoria tylko fakty i prawda. to, ze jak mi sie dane laduja z pliku szybciej i generuja sie na serwerze szybciej i sprawdzalem to na 2 serwerach po 10 razy ladowalem na kazda baze to ciezko powiedziec ze MySQL jest szybszy.
Moj znajomy baldhors przeczytal te posty i napisal mi oto tresc (nie jest zarejestrowany dlatego wklejam za niego)
baldhorse
"wyobraz sobie taka sytuacje wysylasz zapytanie do bazy
select * from xxx
czy ty myslisz ze takie operacje wykonuja sie bezczasowo,
ze baza z calymi swoimi zasobami tylko czeka zeby wyswietlic wynik twojego zapytania?
nie badz naiwny to wszystko musi sie zrobic, wiadomo jakie narzuty funkcji sa na sql tu nie ma czarow wszystko musi trwac ,
im cos jest bardziej skomplikowane tym dluzej sie "mieli",
dla mnie jasne jest ze dobrze napisana obsluga plikow bedzie szybsza bo ja wiem czego potrzebuje i eliminuje rzeczy
niepotrzebnie spowalniajace oczywiscie baza sql daje wieksza elastycznosc ale ZAWSZE kosztem szybkosci
inna sprawa jest to ze do sqlowej bazy jest sie zdecydowanie latwiej podpiac niz napisac cala dobrze dzialajaca obsluge
na plikach stad powszechne mniemanie ze plika sa "be" zreszta nie czarujmy sie zyjemy w czasach gdy wiekszosc WEBMASTEROW korzysta z gotowcow w ktorych polowy
rzeczy nie rozumieja wazne ze dziala i juz jest RULEZ
ps do itsme: dla jednych biale to #ffffff a wielu sie nabierze ze biale to #dddddd sprawa podejscia
co do samej idei pisana na bazie sqlowej czy tez na plikach, mam to gdzies bo potrafie sobie i z tym i z tym poradzic
wszystko zalezy od zapotrzebowania a moje osobiste preferencje znikaja w otchlaniach niebytu po otrzymaniu zapotrzebowania od klienta"