Na początku chcę poinformować, że nie jestem programistą. Czasami zrobie jakąś stronę ale raczej na zasadzie prób i błędów - jak coś się uda i się sprawdza to trzymaj się tego. Programowanie mi nie idzie więc...
Po nudnym wstępie przedstawię swój problem.
Oczywiście rozwiązania szukałem wcześniej w internecie ale są ogólniki z których nic logicznego wyciągnąć nie potrafię.
Zrobiłem stronę we flash'u, w której znajduje się formularz do wysyłania maili bezpośrednio ze strony.
Kiedyś zastosowałem w innej stronie (także flash) ten sam formularz i z wysyłaniem wiadomości problemów nie było. Strona była na serwerze kei.pl. Maile dochodziły bez problemu.
Po jakimś czasie przyszedł czas na nastepną prostą stronę we flash'u. Tym "Wiadomości nie wysłano - spróbuj ponownie".
Gdzieś wyczytałem, że może byc problem z funkcją mail() i trzeba będzie zastosować funkcję sendmail(). Napisałem do administracji Interii i w odpowiedzi dostałem taki komunikat:
"Witam,
Proszę skorzystać z funkcji sandmail. Ścieżka do sendmail:
/usr/bin/sendmail.
"
Wszystko fajnie ale gdzie to trzeba wpisać? próbowałem różnych opcji (może nawet i idiotycznych) ale nic pozytywnego się nie wydażyło.
Może ktoś w szanownych forumowiczów miał by jakiś pomysł?
No i najważniejsze - poniżej kod źródłowy z pliku flash oraz z pliku php.
Plik flash:
stop(); var mail_form:LoadVars = new LoadVars(); var mail_odp:LoadVars = new LoadVars(); var imie:String = ""; var nazwisko:String = ""; var mail:String = ""; var wiadomosc:String = ""; send_btn.onRelease = function() { if (imie == "" || nazwisko == "" || mail == "" || wiadomosc == "") { //stan = "ABY WYSŁAC FORMULARZ NALEŻY WYPEŁNIC WSZYSTKIE POLA"; gotoAndStop(2); } else if (mail.indexOf("@") == -1 || mail.indexOf(".") == -1) { //stan = "E-MAIL JEST NIEPOPRAWNY"; gotoAndStop(3); } else { mail_form.imie = imie; mail_form.nazwisko = nazwisko; mail_form.mail = mail; mail_form.wiadomosc = wiadomosc; mail_form.sendAndLoad("mail_form.php", mail_odp, "POST"); mail_odp.onLoad = function(success:Boolean) { if (success) { gotoAndStop(4); //stan = "mail zostal wyslany"; imie = ""; nazwisko = ""; mail = ""; wiadomosc = ""; } else { //stan = "WIADOMOSC NIE ZOSTAłA WYSLANA !!!"; imie = ""; nazwisko = ""; mail = ""; wiadomosc = ""; gotoAndStop(5); } }; } };
a tutaj kod z pliku mail_form.php:
<?php $imie = $_POST['imie']; $nazwisko = $_POST['nazwisko']; $mail = $_POST['mail']; $wiadomosc = $_POST['wiadomosc']; $do = "Jan Kowalski<kowalski@interia.pl>"; $wiadomosc_mail = '<html>'. '<head>'. '<style type="text/css">'. '#imie {color:black;}'. '#wiadomosc {color:black;}'. '</style>'. '</head>'. '<body>'. '<p id="imie">Imie:'.$imie. '<p>Nazwisko:'.$nazwisko. '<p>E-mail:'.$mail. '<p id="wiadomosc">Wiadomosc: '.$wiadomosc.'</p>'. '</body>'. '</html>'; $naglowki = "MIME-Version: 1.0\r\n"; $naglowki .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\r\n"; $naglowki .= "From: MAIL"; ?>
Gdzie w pliku mail_from.php wpisać funkcję /usr/bin/sendmail

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc