michal_2
23.12.2009, 10:51:04
Witam. Na wstępie pragnę zaznaczyć iż wiem, że jest to powszechny problem i pełno jest artykułów o tym na Google ale niestety żaden z nich nie rozwiązuje mojego problemu. Próbowałem już wiele rzeczy i nic nie pomaga dlatego proszę Was o pomoc.
Mój problem polega na tym, że pod przeglądarką Firefox nie wyświetla mi polskich znaków tylko takie coś:

Nie wiem jak to naprawić. Próbowałem zmieniać kodowanie pliku ale wtedy jeszcze bardziej "krzaczy". Proszę o pomoc.
darko
23.12.2009, 10:53:20
Cytat
Próbowałem już wiele rzeczy i nic nie pomaga
Jakich?
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
michal_2
23.12.2009, 11:04:23
Po ustawieniu tego pojawia się jeszcze więcej znaków zapytania:

A to kod tej strony:
<html>
<head>
<title>Formularz</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
</head>
<body>
<form action="
<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="POST">
<b>Pseudonim:</b><br>
<input type="text" name="pseudo"><br>
<b>Wiadomość:</b><br>
<textarea name="wiadomosc" rows="5" cols="40">Tutaj wpisz swoją wiadomość</textarea><br>
<input type="submit" value="Wyślij"><br>
</form>
</body>
</html>
<?php
if ($_POST['pseudo'] && $_POST['wiadomosc'])
{
echo "Witaj ".$_POST['pseudo']."!<br>"; echo "Twoja wiadomość to:<br>".$_POST['wiadomosc']; }
?>
darko
23.12.2009, 11:14:03
U mnie działa przesyłam ąĄćĆęĘłŁńŃśŚźŹżŻ i widzę ąĄćĆęĘłŁńŃśŚźŹżŻ. Hmm. Może masz w preferencjach -> treść -> język ustawiony inny niż polski (skoro to tylko w firefoxie tak masz, to może tutaj leży przyczyna?)
michal_2
23.12.2009, 11:19:07
Teraz sprawdziłem i pod IE po ustawieniu też wyświetla błędnie tylko że zamiast znaków zapytania są kwadraciki.

EDIT:
To ciekawe bo tylko na zwykłych stronach pisanych ręcznie nie wyświetla polskich znaków. Bo jak wrzuciłem forum txtBB to tam wyświetla wszystko...
darko
23.12.2009, 11:23:22
A w czym pisałeś ten skrypt, mam nadzieję, że w edytorze, który poprawnie koduje w utf-8 bez bom ?
michal_2
23.12.2009, 11:26:13
Nie kodowanie jest ANSI, bo jak ustawie dokowanie na UTF-8 to wyświetla jeszcze gorzej. Pozatym jak przeglądałem pliki tego forum i otworzyłem do edycji to one też są kodowane Ansi.
darko
23.12.2009, 11:34:40
Zmień edytor, zapomnij o ANSI i ustaw kodowanie na utf-8, nie będziesz miał takich problemów. Wiele artykułów, o których piszesz w temacie zawiera rozwiązanie tego problemu, no ale trzeba jeszcze chcieć się dostosować. Pewnie i tak Ci zamkną ten wątek.
michal_2
23.12.2009, 12:18:39
A jaki edytor polecasz?
darko
23.12.2009, 12:21:14
Może być Notepad++, jest nawet na forum kilka tematów o edytorach, jaki, skąd pobrać itp. poszukaj. Osobiście pracuję na zintegrowanym IDE Eclipse, link do pobrania w stopce.
michal_2
24.12.2009, 10:08:54
Faktycznie, po ustawieniu kodowania na UTF-8 bez BOM wszystko działa, dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.