Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak polskich znaków pod Firefoxem
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
michal_2
Witam. Na wstępie pragnę zaznaczyć iż wiem, że jest to powszechny problem i pełno jest artykułów o tym na Google ale niestety żaden z nich nie rozwiązuje mojego problemu. Próbowałem już wiele rzeczy i nic nie pomaga dlatego proszę Was o pomoc.

Mój problem polega na tym, że pod przeglądarką Firefox nie wyświetla mi polskich znaków tylko takie coś:

Nie wiem jak to naprawić. Próbowałem zmieniać kodowanie pliku ale wtedy jeszcze bardziej "krzaczy". Proszę o pomoc.
darko
Cytat
Próbowałem już wiele rzeczy i nic nie pomaga

Jakich?

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
michal_2
Po ustawieniu tego pojawia się jeszcze więcej znaków zapytania:

A to kod tej strony:
  1. <html>
  2. <head>
  3. <title>Formularz</title>
  4. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
  5. </head>
  6. <body>
  7. <form action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="POST">
  8. <b>Pseudonim:</b><br>
  9. <input type="text" name="pseudo"><br>
  10. <b>Wiadomość:</b><br>
  11. <textarea name="wiadomosc" rows="5" cols="40">Tutaj wpisz swoją wiadomość</textarea><br>
  12. <input type="submit" value="Wyślij"><br>
  13. </form>
  14. </body>
  15. </html>
  16.  
  17. <?php
  18.  
  19. if ($_POST['pseudo'] && $_POST['wiadomosc'])
  20. {
  21. echo "Witaj ".$_POST['pseudo']."!<br>";
  22. echo "Twoja wiadomość to:<br>".$_POST['wiadomosc'];
  23. }
  24.  
  25. ?>
darko
U mnie działa przesyłam ąĄćĆęĘłŁńŃśŚźŹżŻ i widzę ąĄćĆęĘłŁńŃśŚźŹżŻ. Hmm. Może masz w preferencjach -> treść -> język ustawiony inny niż polski (skoro to tylko w firefoxie tak masz, to może tutaj leży przyczyna?)
michal_2
Teraz sprawdziłem i pod IE po ustawieniu też wyświetla błędnie tylko że zamiast znaków zapytania są kwadraciki.

EDIT:

To ciekawe bo tylko na zwykłych stronach pisanych ręcznie nie wyświetla polskich znaków. Bo jak wrzuciłem forum txtBB to tam wyświetla wszystko...
darko
A w czym pisałeś ten skrypt, mam nadzieję, że w edytorze, który poprawnie koduje w utf-8 bez bom ?
michal_2
Nie kodowanie jest ANSI, bo jak ustawie dokowanie na UTF-8 to wyświetla jeszcze gorzej. Pozatym jak przeglądałem pliki tego forum i otworzyłem do edycji to one też są kodowane Ansi.
darko
Zmień edytor, zapomnij o ANSI i ustaw kodowanie na utf-8, nie będziesz miał takich problemów. Wiele artykułów, o których piszesz w temacie zawiera rozwiązanie tego problemu, no ale trzeba jeszcze chcieć się dostosować. Pewnie i tak Ci zamkną ten wątek.
michal_2
A jaki edytor polecasz?
darko
Może być Notepad++, jest nawet na forum kilka tematów o edytorach, jaki, skąd pobrać itp. poszukaj. Osobiście pracuję na zintegrowanym IDE Eclipse, link do pobrania w stopce.
michal_2
Faktycznie, po ustawieniu kodowania na UTF-8 bez BOM wszystko działa, dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.