Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Scrolling z ramkami
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
mosor123
Witam. Pytanie umieściłem tu, ponieważ to jest chyba najlepsze na to miejsce. Posiadam taki kod:
Kod
<frameset  frameborder=0 framespacing=0 rows="115,*">

<frame scrolling=no noresize name="LOGO" src="logo.php">

<frameset frameborder=0  framespacing=0 cols="150,*">

<frame scrolling=no noresize  name="MENU" src="menu.php">

<frame scrolling=no name="STRONA" src="index2.php" target="_self">

</frameset>

</frameset>
Jak go zmodyfikować, żeby pojawił się scroll, który przesuwa całą zawartość(3 ramki) a nie jedną. Czy nie będę musiał skorzystać z include? Jeśli tak to proszę o jakiś przykład. Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
-=Saint=-
ja bym dal wszystko do indexu z iframe-em 100% x 100% (ew. frameset)
i zaimportowal -plik o ktorym mowisz. wtedy przewijać się będzie index, a nie ta strona podzielona na framy.
mosor123
:] Dzięki, zrobiłem z IFRAME i jest prawie ok. Prawie, bo nie wiem jak to tego zrobić normalnie... hm jak to wytłumaczyć........
To są 3 ramki(iframe) :
1. width=100% height=100
2. width=150 height=100%
3. height=questionmark.gif width=questionmark.gif
Kod
|--------------------------------|

|                  1                    |

|--------------------------------|

|        |                               |

|    2  |        3                      |

Ile tu trzeba dać WIDTH'a żeby 3 ramka przy obu rozdzielczościach (1024x768) i (800x600) nie przekraczała ekranu w poziomie, a ile Heihgta by pionie była pokazana cała strona(pokazana jest tylko część, nawet przy 100%). Już sam się pogubiłem, w dodatku ten obrazek na górze źle się pokazuje. (może jest na to inny sposóB)?
Chodzi mi o jakąś uniwersalną wielkość, ale nie może to być 100%, ponieważ to wychodzi poza ekran. Jeśli nie wyjaśniłem się zbyt jasno, to mówcie, postaram się lepiej sprecyzować, albo najwyżej wyślę pliki tongue.gif
Z góry dzięki za odpowiedź[/code]
Seth
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=7392 angrysmiley.gif
mosor123
Już jest ok. Postawiłem na <div>'y i to jest w index.php --- tak dla ciekawych zacytuję kawałek kodu tongue.gif
Kod
<div style="position:absolute; top:1px;  width:100%; height:100px;"><? include("logo.php"); ?></div>

<div style="position:absolute; top:101px; left:1px; width:150px; height:100%;" onMouseOver="window.status='Menu'" onMouseOut="window.status=''; return true">

<? include("menu.php"); ?>

</div>

<div style="position:absolute; top:101px; left:151px;">

<? $p=$_GET['p'];

switch ($p) .... case 1:

include ("strona.php");

break;

...

?>

</div>

Zmienna leci po pliku index.php , czyli np. index.php?p=1 smile.gif Hehe nie wiedziałem, że rozwiązaie może być takie łatwe... biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.