Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sesja - dziwne zachowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qrzysztof
Witam,

Mam stronę o następującym szkielecie:

[PHP] pobierz, plaintext
  1. <?php
  2. session_start();
  3. if($_POST['costam'])
  4. {
  5. $obiekt= new Obiekt;
  6. #inne nieistotne instrukcje
  7. $_SESSION['obiekt']=$obiekt;
  8. }
  9. if($_POST['inne_costam'])
  10. {
  11. $obiekt=$_SESSION['obiekt']
  12. $obiekt->zrobCos();
  13. #inne nieistotne instrukcje
  14. }
  15. ?>
[PHP] pobierz, plaintext

Lokalnie wszystko działa dobrze. Jedyny problem jest taki, że wywala w 14. linii jakoby funkcja zrobCos() była wykonywana na non-object, w następujących okolicznościach (wszystkie muszą zajść równocześnie):

1) na serwerze,
2) w przeglądarce firefox,
3) tuż po włączeniu tej przeglądarki (tzn nie było wcześniej ani jednego jej okna, przechodzimy od razu na moją stronę),
4) klikamy szybko (nie jakoś błyskawicznie, ale po prostu szybko żeby wywołać część tworzącą obiekt i część z niego korzystającą.

Rozumiem, że obiekt w pierwszej części kodu nie zdążył jeszcze powstać, kiedy wywoływana już jest w drugiej części funkcja na obiekcie. Tyle, że jest to dla mnie dziwne - takie opóźnienia. Ciekawe, że inne przeglądarki tego problemu nie mają. Da się to jakoś wyprostować? Czy może mam łapać wyjątek z komunikatem "Spróbuj jeszcze raz", "Klikaj wolniej" albo "Nie tak szybko mistrzu"?
Meares
  1. if(isset($_POST['inne_costam'])) {
  2. if(!is_object($_SESSION['obiekt'])) $obiekt = new $_SESSION['obiekt']; else $obiekt = $_SESSION['obiekt'];
  3. $obiekt->zrobCos();
  4. }

PS. Używaj isset() i empty().
qrzysztof
Jest to na pewno jakieś rozwiązanie, ale uświadomiło mi jedynie, że za mało szczegółów podałem w przykładzie. Tak więc jeszcze raz:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. if(isset($_POST['wazna_dana']))
  5. {
  6. $obiekt= new Obiekt;
  7. $obiekt->zaktualizuj($_POST['wazna_dana']);
  8. #inne nieistotne instrukcje
  9. $_SESSION['obiekt']=$obiekt;
  10. }
  11.  
  12. if($_POST['inne_costam'])
  13. {
  14. $obiekt=$_SESSION['obiekt']
  15. $obiekt->zrobCos();
  16. #inne nieistotne instrukcje
  17. }
  18.  
  19. ?>

Obiekt niestety nie bez przyczyny jest tworzony w pierwszej części kodu. Są na nim tam wykonywane operacje. Bez nich funkcja zrobCos() nie da oczekiwanych rezultatów.

Dodam jeszcze, że POST['wazna_dana'] i POST['inne_costam'] pochodzą z różnych formularzy, umieszczonych na różnych stronach. Także obydwie te zmienne nie mogą zostać przesłane do skryptu równocześnie. Najpierw jest przesyłana jedna, a potem druga.
Meares
A nie możesz zapisać $_POST['wazna_data'] w $_SESSION['wazna_data']? Wtedy wystarczyło by "rozszerzyć" to co podałem wyżej:
  1. <?php
  2.  
  3. if(isset($_POST['wazna_dana'])) {
  4. $obiekt = new Obiekt;
  5. $obiekt->zaktualizuj($_POST['wazna_dana']);
  6. $_SESSION['obiekt'] = $obiekt;
  7. $_SESSION['wazna_data'] = $_POST['wazna_data'];
  8. }
  9.  
  10. if(!isset($_POST['inne_costam'])) {
  11. if(!is_object($_SESSION['obiekt'])) {
  12. $obiekt = new $_SESSION['obiekt'];
  13. $obiekt->zaktualizuj($_SESSION['wazna_dana']);
  14. } else $obiekt = $_SESSION['obiekt'];
  15. $obiekt->zrobCos();
  16. }
  17. ?>
qrzysztof
Owszem, mogę tak zrobić. Ale nie bardzo mi się podoba to rozwiązanie. Uszczegółowię już do końca mój kod

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. if(isset($_POST['wazna_dana']))
  5. {
  6. $obiekt= new Obiekt();
  7. $obiekt->zaktualizuj($_POST['wazna_dana']);
  8. $obiekt->pobierzZBazy();
  9. $_SESSION['obiekt']=$obiekt;
  10.  
  11. $ekran=new Strona1($obiekt);
  12. $ekran->wyswietlStrone();
  13. }
  14.  
  15.  
  16. if($_POST['inne_costam'])
  17. {
  18. $obiekt=$_SESSION['obiekt'];
  19. $obiekt->zrobCos();
  20.  
  21. $ekran= new Strona2($obiekt);
  22. $ekran->wyswietlStrone();
  23. }
  24. ?>

Mogę zachować zmienną "wazna_dana" w sesji a następnie przy odbraniu POST['inne_costam'] zaktualizować obiekt, pobrać dane z bazy i dopiero później wykonać funkcję zrobCos().

Odkryłem jednak coś dziwnego. Polecenie

1. $ekran=new Strona1($obiekt);
  2. $ekran->wyswietlStrone();

wykonuje się bezbłędnie. A to znaczy, że obiekt w tym momencie był w pełni funkcjonalny. Problematyczna zatem jest część:

1. $obiekt=$_SESSION['obiekt'];
  2. $obiekt->zrobCos();

Zanim obiekt zostanie rozpakowany i przypisany do zmiennej - wywoływana jest już funkcja zrobCos(). W tym układzie zastosowałem lepsze obejście. Umieściłem to przypisanie w pętli.

1. do
  2. {
  3. } while (!$obiekt=$_SESSION['obiekt']);

I działa.

Tyle, że to nie jest rozwiązanie tylko właśnie obejście. Bo nadal nie jestem ani trochę mądrzejszy. Jeśli jest faktycznie tak, jak napisałem to czemu, do diabła, problem występował tylko w firefoxie? Na czuja coś mi podpowiada, że tu chodzi o jakieś parametr, który wpływałby na czas dostępu sesji do obiektu i pewnie jest bardziej eleganckie rozwiązanie tego problemu.
Meares
Może masz wyłączone cookies w FF? Sesje przechowują swoje dane w plikach tekstowych (w połączeniu z $_GET), lub właśnie w cookies.
qrzysztof
Nie. Tak jak pisałem - wszystko zależy od szybkości klikania. Przy szybszym są te błędy, przy wolniejszym nie ma.

A niestety moje obejście rozwiązuje problem tylko w jednym miejscu.

W innym gdzie kod zależy od tego czy istnieje SESSION['obiekt'] czy nie, już tego nie da się zastosować.

Jeśli klika się szybko to nigdy nie istnieje.

Jeśli wolniej to wtedy dopiero może istnieć bądź nie. Bo sprawdzania czy istnieje w pętli już nie zrobię. Bez sensu - sprawdza czy istnieje dopóki nie zaistnieje? winksmiley.jpg

Dziwny ten firefox.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.