Witam !
Od niedawna zacząłem naukę w PHP. Html i CSS mam już za sobą i jakoś sobie radzę. W php też już piszę nieduże skrypty.
I teraz mam do Was pytanie: Jak się najlepiej Waszym zdaniem za to zabrać ? Wiele czytałem o programowaniu obiektowym i proceduralnym. Posiadam książkę Vademecum Profesjonalisty i tam często są rozwiązane problemy stosując oba rodzaje programowania. Czy nie znając dobrze programowania strukturalnego jest sens brać się za obiektowe ? A może od razu nastawiać się na coś co ma większą przyszłość ? Z góry dziękuję za wszystkie rady i proszę o wyrozumiałość (początkujący jestem

)
Julek
7.01.2010, 13:17:30
Najlepsza nauka to chyba nauka praktyczna.

Człowiek najlepiej się uczy na swoich błędach.
Meares
7.01.2010, 13:23:36
Nie zaczynaj programowania obiektowego, bez znajomości programowania strukturalnego. Choćby dlatego, że wypada znać podstawy.
Czyli narazie sobie odpuścić? Obecnie przerabiam rozdział (vademecum prof.) Łączenie się z bazą MYSQL za pomocą php. Autor książki podchodzi tam do tematu na dwa sposoby (obiektowy php i strukturalny). Zrobiłem kilka skryptów na stronkę z wykorzystaniem bazy danych i programowania obiektowego i wtedy pojawiły się moje pierwsze wątpliwości co do wyboru sposobu. Może faktycznie pójdę w programowanie strukturalne, a jak się trochę wprawię zacznę poznawać tajniki obiektówki...
Pozdrawiam !
lukasz91
7.01.2010, 14:03:05
Popieram zdanie Julka

. Najlepiej praktycznie z wykorzystaniem tutoriali/książek oraz forum. Najpierw zacznij od prostych skryptów, następnie twórz coraz trudniejsze rzeczy. No i ważna jest systematyka.
kosmowariat
7.01.2010, 15:36:50
tak jak wspomnieli poprzednicy grunt to praktyka ;] co do obiektówki, nie ma co czekać ;] Nie porzucisz przeciez PDO na rzecz mysql_* ;] podstawy obiektówki to pikuś a będziesz je musiał znać jeśli chcesz korzystac np z PDO. Zapewne za jakiś czas poczytasz o rozdzieleniu wyglądu od kodu i wtedy : "Eureka ! Smarty, OPT to cudowne". Trudniej będzie gdy dojdziesz do wzorców projektowych ;]
Mephistofeles
7.01.2010, 15:57:55
Programowanie obiektowe jest bardziej intuicyjne, IMO nie warto zaczynać nauki od strukturalnego.
lukasz91
7.01.2010, 17:02:33
Cytat(Mephistofeles @ 7.01.2010, 15:57:55 )

Programowanie obiektowe jest bardziej intuicyjne, IMO nie warto zaczynać nauki od strukturalnego.
Ja bym się nie zgodził do końca z tym stwierdzeniem. Owszem, jeżeli ktoś miał do czynienia z programowaniem wcześniej (np. w C++) to faktycznie można zabierać się za obiektowe. Jednak, jeżeli jest to osoba, która dopiero zaczyna przygodę z programowaniem to najprościej będzie zacząć od strukturalnego.
Wiem to po własnych doświadczeniach.. dopiero po dobrym poznaniu podstaw PHP pojąłem idee programowania obiektowego.
Mephistofeles
7.01.2010, 17:25:53
Z C++ to trochę wyjechałeś, od niego to już na pewno się nie powinno zaczynać, bo się szybko człowiek zniechęci.
A niby czemu nie powinno się zaczynać nauki od obiektówki lub wprowadzać jej bardzo wcześnie? Są języki, gdzie w ogóle nie ma programowania strukturalnego (Java). Całość opiera się na naturalnym sposobie postrzegania świata przez człowieka i podstawy można bardzo prosto pojąć, jak są przyzwoicie wytłumaczone. W dodatku w PHP jest już parę (czasem nawet dość istotnych) rozszerzeń, które nie mają swych strukturalnych odpowiedników, a praktycznie wszystkie nowe mają także wersję OOP. Niemal wszystkie poważniejsze biblioteki programistyczne są napisane z wykorzystaniem OOP. Tematyka programowania obiektowego jest bardzo rozległa, ale przecież nikt nie mówi, by faszerować początkujących całą możliwą wiedzą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.