Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak rozpocząć naukę
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dj31
Witam !
Od niedawna zacząłem naukę w PHP. Html i CSS mam już za sobą i jakoś sobie radzę. W php też już piszę nieduże skrypty.
I teraz mam do Was pytanie: Jak się najlepiej Waszym zdaniem za to zabrać ? Wiele czytałem o programowaniu obiektowym i proceduralnym. Posiadam książkę Vademecum Profesjonalisty i tam często są rozwiązane problemy stosując oba rodzaje programowania. Czy nie znając dobrze programowania strukturalnego jest sens brać się za obiektowe ? A może od razu nastawiać się na coś co ma większą przyszłość ? Z góry dziękuję za wszystkie rady i proszę o wyrozumiałość (początkujący jestem smile.gif)
Julek
Najlepsza nauka to chyba nauka praktyczna. tongue.gif Człowiek najlepiej się uczy na swoich błędach.
Meares
Nie zaczynaj programowania obiektowego, bez znajomości programowania strukturalnego. Choćby dlatego, że wypada znać podstawy.
dj31
Czyli narazie sobie odpuścić? Obecnie przerabiam rozdział (vademecum prof.) Łączenie się z bazą MYSQL za pomocą php. Autor książki podchodzi tam do tematu na dwa sposoby (obiektowy php i strukturalny). Zrobiłem kilka skryptów na stronkę z wykorzystaniem bazy danych i programowania obiektowego i wtedy pojawiły się moje pierwsze wątpliwości co do wyboru sposobu. Może faktycznie pójdę w programowanie strukturalne, a jak się trochę wprawię zacznę poznawać tajniki obiektówki...

Pozdrawiam !
lukasz91
Popieram zdanie Julka smile.gif . Najlepiej praktycznie z wykorzystaniem tutoriali/książek oraz forum. Najpierw zacznij od prostych skryptów, następnie twórz coraz trudniejsze rzeczy. No i ważna jest systematyka.
kosmowariat
tak jak wspomnieli poprzednicy grunt to praktyka ;] co do obiektówki, nie ma co czekać ;] Nie porzucisz przeciez PDO na rzecz mysql_* ;] podstawy obiektówki to pikuś a będziesz je musiał znać jeśli chcesz korzystac np z PDO. Zapewne za jakiś czas poczytasz o rozdzieleniu wyglądu od kodu i wtedy : "Eureka ! Smarty, OPT to cudowne". Trudniej będzie gdy dojdziesz do wzorców projektowych ;]
Mephistofeles
Programowanie obiektowe jest bardziej intuicyjne, IMO nie warto zaczynać nauki od strukturalnego.
lukasz91
Cytat(Mephistofeles @ 7.01.2010, 15:57:55 ) *
Programowanie obiektowe jest bardziej intuicyjne, IMO nie warto zaczynać nauki od strukturalnego.

Ja bym się nie zgodził do końca z tym stwierdzeniem. Owszem, jeżeli ktoś miał do czynienia z programowaniem wcześniej (np. w C++) to faktycznie można zabierać się za obiektowe. Jednak, jeżeli jest to osoba, która dopiero zaczyna przygodę z programowaniem to najprościej będzie zacząć od strukturalnego.
Wiem to po własnych doświadczeniach.. dopiero po dobrym poznaniu podstaw PHP pojąłem idee programowania obiektowego.
Mephistofeles
Z C++ to trochę wyjechałeś, od niego to już na pewno się nie powinno zaczynać, bo się szybko człowiek zniechęci.
Zyx
A niby czemu nie powinno się zaczynać nauki od obiektówki lub wprowadzać jej bardzo wcześnie? Są języki, gdzie w ogóle nie ma programowania strukturalnego (Java). Całość opiera się na naturalnym sposobie postrzegania świata przez człowieka i podstawy można bardzo prosto pojąć, jak są przyzwoicie wytłumaczone. W dodatku w PHP jest już parę (czasem nawet dość istotnych) rozszerzeń, które nie mają swych strukturalnych odpowiedników, a praktycznie wszystkie nowe mają także wersję OOP. Niemal wszystkie poważniejsze biblioteki programistyczne są napisane z wykorzystaniem OOP. Tematyka programowania obiektowego jest bardzo rozległa, ale przecież nikt nie mówi, by faszerować początkujących całą możliwą wiedzą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.