Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html/flash] Flash a zgodnosc strony z HTML :/
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
borec
na stronie wkleilem kod wygenerowany przez Flasha i o to co wywala:

Cytat
Line 44, column 13: there is no attribute "SRC" (explain...).  

<embed src="gfx/menu.swf" quality="high" bgcolor="#707F5B" width="335" height=

Line 44, column 36: there is no attribute "QUALITY" (explain...).  

<embed src="gfx/menu.swf" quality="high" bgcolor="#707F5B" width="335" height=

Line 44, column 51: there is no attribute "BGCOLOR" (explain...).  

...gfx/menu.swf" quality="high" bgcolor="#707F5B" width="335" height="59" name="

Line 44, column 67: there is no attribute "WIDTH" (explain...).  

...ality="high" bgcolor="#707F5B" width="335" height="59" name="menu" type="appl

Line 44, column 80: there is no attribute "HEIGHT" (explain...).  

...bgcolor="#707F5B" width="335" height="59" name="menu" type="application/x-sho

Line 44, column 90: there is no attribute "NAME" (explain...).  

...707F5B" width="335" height="59" name="menu" type="application/x-shockwave-fla

Line 44, column 102: there is no attribute "TYPE" (explain...).  

...h="335" height="59" name="menu" type="application/x-shockwave-flash" pluginsp

Line 44, column 146: there is no attribute "PLUGINSPAGE" (explain...).  

...ation/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashpl

Line 44, column 191: element "EMBED" undefined (explain...).  

...www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED>

zrobilem tak:

[xml:1:5badf09e42]<embed src="gfx/menu.swf" width="335" height="59"></embed>[/xml:1:5badf09e42]

...i wywala:

Cytat
Line 40, column 30: there is no attribute "SRC" (explain...).  

<td colspan="2"><embed src="gfx/menu.swf" width="335" height="59"></embed></.

Line 40, column 51: there is no attribute "WIDTH" (explain...).  

<td colspan="2"><embed src="gfx/menu.swf" width="335" height="59"></embed></td>

Line 40, column 64: there is no attribute "HEIGHT" (explain...).  

...pan="2"><embed src="gfx/menu.swf" width="335" height="59"></embed></td>

Line 40, column 68: element "EMBED" undefined (explain...).  

...<embed src="gfx/menu.swf" width="335" height="59"></embed></td>

any idea jak to ominac? :?
Majdan
Spróbuj tego:
[xml:1:62c23d2122]<OBJECT classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"
codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,0,0"
WIDTH="100%" HEIGHT="100%" id="Id" ALIGN="">
<PARAM NAME=movie VALUE="plik.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high> <PARAM NAME=bgcolor VALUE=#FFFFFF>
<EMBED src="plik.swf" quality=high bgcolor=#FFFFFF WIDTH="100%" HEIGHT="100%" NAME="id" ALIGN=""
TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>[/xml:1:62c23d2122]

Pozmieniaj sobie nazwię pliku oraz wysokości i szerokości. Powinno działać.
borec
ale to chodzi tylko nie jest zgodne z HTML :?

update: poradzilem sobie w te sposob ze kod flasha wrzucilem w js:

[xml:1:00202604b0]<script language="javascript" type="text/javascript">
document.write(' KOD FLASHA ');
</script>[/xml:1:00202604b0]

do tego validator sie juz nie mogl przyczepic 8)
Dominik
Cytat
ale to chodzi tylko nie jest zgodne z HTML :?

Nie ma czegos takiego jak znacznik <embed>. Poprawnie obiekty wstawia sie <object data="plik.swf"></object>
DeyV
według wmiare aktualnych zaleceń netscape nie ma teraz żadnej wmiarę pewnej metody umieszczania obiektow swf na stronie beż użycia js, które byłyby zgodne z xhtml strikt i chodziły na popularnych przegladarkach. Dlatego własnie zalecją użycie JS.

edited.

Choć jak się okazuje - można też tak:
http://search.netscape.com/ns/boomframe.js...flash-valid.htm
I ponoć działa to na większości przeglądarek. Ciekawe. A tamtego arta nie mogę znaleźć :/
Majdan
Ten kod, który ja podałem został wygenerowany przez program Flasha. Ja uważam, że firma Macromedia powinna najlepiej wiedzieć jak umieścić ten obiekt na stronie. angrysmiley.gif
Paul
Cytat
Macromedia powinna najlepiej wiedzieć

teoretycznie tak.... ale praktycznie pan i wladca, czyli validator uwaza, ze ten kod jest niezgodny....
Dominik
Cytat
Cytat

teoretycznie tak.... ale praktycznie pan i wladca, czyli validator uwaza, ze ten kod jest niezgodny....

Ale przestancie juz. Albo nie znacie tematyki albo sobie zartujecie... Nie wiem dlaczego niby Macromedia powinna wiedziec lepiej 8O skoro w obiektach osadzac mozna dowolne formaty.
A walidator to nie pan i wladca tylko cos co "zna" specyfikacje w przeciwienstwie do niektorych osob i firm. Dla mnie EOT.
Majdan
Cytat
Cytat
Cytat

Ale przestancie juz. Albo nie znacie tematyki albo sobie zartujecie... Nie wiem dlaczego niby Macromedia powinna wiedziec lepiej 8O skoro w obiektach osadzac mozna dowolne formaty.
A walidator to nie pan i wladca tylko cos co "zna" specyfikacje w przeciwienstwie do niektorych osob i firm. Dla mnie EOT.

OK. Ja tylko chciałem przekazać, że kod, który podałem jest w miarę poprawny i powinień działać. :wink:
borec
Cytat
OK. Ja tylko chciałem przekazać, że kod, który podałem jest w miarę poprawny i powinień działać. :wink:

"dzialanie" a "zgodnosc" to 2 rozne rzeczy, wystarczy spojrzec na IE (bleah)
Majdan
Cytat
Cytat

"dzialanie" a "zgodnosc" to 2 rozne rzeczy, wystarczy spojrzec na IE (bleah)

Looknij do góry i znajdź mojego posta piszącego o zgodności z HTML :!:
Seth
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=7392 angrysmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.