Mam pewien problem dotyczący zmiany pozycji danych elementów, chodzi o drzewko do wyświetlanie w odpowiedniej kolejności.
<images> <image id="4" order="0"> <file>wn/m03.jpg</file> <alt>wnętrza mieszkalne</alt> <description><![CDATA[<h1>Wnętrze mieszkalne</h1>Projekt sypialni - wizualizacja.]]></description> </image> <image id="5" order="1"> <file>wn/m04.jpg</file> <alt>projekt domu jednorodzinnego</alt> <description><![CDATA[<h1>Wnętrze mieszkalne</h1>Projekt sypialni - wizualizacja.]]></description> </image> <image id="6" order="2"> <file>wn/m01.jpg</file> <alt>aranżacja</alt> <description><![CDATA[<h1>Wnętrze mieszkalne</h1>Projekt salonu - wizualizacja.]]></description> </image> </images>
Przykładowy XML wygląda tak. I mam strzałki, góra dół i muszę aktualizować atrybuty order. Nie chodzi mi o to, jak to się robi, bo znam metody DOM, ale raczej o metodologię podejście do tego. Na logikę trzeba edytować 3 elementy, górny, aktualny i dolny, albo 2 w zależności od końca. Ale jak do tego podejść nie mam pojęcia, coś na zasadzie sortowania bąbelkowego.