Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie miniaturek
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szalik
Witam,
potrzebują jakąś funkcje która będzie tworzyła miniaturkę i dopasowywała ją np. do wielkości 100x100px. Ale nie może robić cropa, powiększać, dopasowuje zdjęcie wysokoscią i szerokością, w miejscach w których nie da sie go bardziej powiększyć aby nie stracić stosunku x:y dodaje białe tło. Jakaś porada?

Pozdro,
Kamil
thek
O miniaturkach to średnio 5% postów na forach różnych jest... Tak trudno użyć wyszukiwarki? Ja tylko napiszę -> GD i odpowiednie funkcje. Bo po co powtarzać coś, co się przewinęło już setki razy tutaj w dziesiątkach wariantów? Między innymi także Twój.
szalik
Tak GD wiem, ale gdybym znalazł to nie napisałbym. Szukam tej odpowiedniej funkcji od 3 godzin i nie mogę znaleźć, dzięki za odpowiedź winksmiley.jpg
thek
imagecopyresampled i trochę wyobraźni w używaniu jej parametrów. Nie po to ma ona ich tyle by ludzie jak małpy wpisywali do większości 0 "bo tak jest wszędzie w przykładach na necie". Popatrz za co są odpowiedzialne te parametry to dojdziesz jak masz jej użyć.
deha21
Podłączam się do pytanie, z tym, że zamiast robić białe tło to chciałbym żeby właśnie robiło cropa gdy tego potrzeba? Jakiś czas temu założyłem tutaj podobny temat i niestety nikt mi nie odpowiedział.
thek
Deha... To dokładnie to samo a jedyna różnica to parametry, które sam sobie musisz wyliczyć dla podanej przeze mnie funkcji. W zależności od wersji bedą one nieco inne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.