Witam, Moja przygoda z PHP zaczeła się tydzień temu w ramach nauki postanowiłem stworzyć stronę która działała by na zasadzie sklepu: są jakieś produkty można je kupić i potem można podejrzeć to co się dodało do koszyka itd. Niestety Mam problem z pobraniem id w celu późniejszego wpisania go do tabeli w koszyku. Dodałem komentarze do kodu by było wiadomo o co chodzi. Kod wygląda tak: <?php //Łączenie z serwerem $polaczenie = mysql_connect('mysql.cba.pl', '...', '...') or die("brak polaczenia: ".mysql_error()); $baza = mysql_select_db('attimo_cba_pl',$polaczenie) or exit("nie wybrano bazy, blad". mysql_error()); $zapytanie = 'SELECT nazwa, cena FROM Produkty'; ?> //odbieranie formularza <?php if ($_POST['Kup']){ $ilosc = $_POST['ilosc']; $id = $_POST['id']; } // wpisanie do tabeli nowych wartosci jesli zostal nacisniety przycisk dodaj $zapytanie = "INSERT INTO koszyk (id,ilosc) VALUES ($id,$ilosc)"; } else ?> <table> <th>Produkt</th> <th>Cena</th> <?php $zapytanie = "SELECT * FROM Produkty ORDER BY nazwa ASC"; //wyswietlanie produktow echo "<tr>"."</tr>" ."<tr>" ."</tr>" ."<td>" . $rekord['nazwa'] . "</td> "."<td>" . $rekord['cena'] ."</td>"; echo '<input type="hidden" name="id" value= "'. $rekord['id'] .'" />'; //tutaj jest główny problem. chce pobrac wartosc id z tabeli by później móc odwołać sie do niego gdy bede wprowadzal dane. teoretycznie dane sie zapisuja jak nalezy. niestety gdy chce sie odwolac przy odczytywaniu danych z formularzy czyli to co powyżej to wywala mi błąd: "You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '10)' at line 1". ?> <td> <input name ="ilosc" size="3" > <input type="submit" name="Kup" value="Dodaj" /> </td> </form> <?php } ?> </table> </body> </html>
Ja już nie mam pomysłów. Może Wy coś poradzicie ?
Odświeżam temat, może jednak ktoś wie ?