Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mod_rewrite] subdomeny
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
exood
Witam,
mam jeden serwis internetowy - dajmy na to domena.pl - wszystko ślicznie pięknie, ale zaszła potrzeba założenia subdomen w serwisie. z racji tego, że na home.pl nie można wyjść wyżej niż katalog główny subdomeny - a na subdomenach potrzebna mi są pliki i skrypty z katalogów wyżej - stwierdziłem, że najlepiej będzie stworzyć subdomeny za pomocą mod_rewrite.
struktura wygląda tak: mam domenę "domena.pl" wskazująca na katalog główny w którym mam katalog /subdomeny/ w którym znajdują się katalogi z subdomenami na które chciałbym, żeby wskazywał adres sub.domena.pl.
czyli odpowiednio - po wpisaniu sub1.domena.pl chce aby wyświetlił się domyślny plik katalogu, dajmy na to index.html katalogu /subdomeny/sub1/ i tak dalej. Po wpisaniu sub55.domena.pl/plik.html am się wyświetlić plik z katalogu /subdomeny/sub55/plik.html.
Mam teraz mod_rewrite:
Kod
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^$
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.domena.pl$ [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^[^.]+\.domena\.pl$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !/subdomeny/
RewriteRule ^(.*)$ %{HTTP_HOST}$1 [C]
RewriteRule ^([^.]+)\.domena\.pl(.*)$ subdomeny/$1/$2 [L]

działa dobrze dla sub1.domena.pl/plik.html
dla www.sub1.domena.pl/plik.html daje 404
dla www.sub1.domena.pl/ wyswietla zawartosc katalogu /sub1/ zamiast /subdomeny/sub1/ i w pasku adresu zmienia sie adres na www.sub1.domena.pl/sub1/
dla sub1.domena.pl/ zwraca 404 ....

ktoś coś podpowie? może jakaś prostszą regułką da się zrobić to co bym chciał?
pozdrawiam serdecznie,
exood.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.