Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona dwujęzyczna
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Tetris
Witam. Nie wiedziałem za bardzo gdzie to napisać, więc napisałem tutaj:)

Opracowałem sobie dwie wersje mojego serwisu - PL i EN. Z wyświetlaniem i przełączaniem między językami nie mam żadnych problemów, natomiast zastanawiam się nad wyświetlaniem komentarzy oraz informacji o użytkownikach.

Czy jest sens, aby w zależności od ustawionego języka wyświetlać tylko komentarze w tym języku? Analogicznie, co zrobić z listami użytkowników? Czy także ukrywać jednych przed drugimi czy raczej wrzucić wszystko do jednego wora?

Pozdrawiam
paBlas16
Wiesz co trochę nie zrozumiałem twojego pytania. Ale z tego co zrozumiałem, wyświetlaj wszystkie komentarze wszystkim w sensie jesteś na polskiej stronie to wyświetlaj i polskie komentarze i angielskie. I tak samo na angielskiej. Jeśli nie oto ci chodziło to napisz jeszcze raz.
Tetris
Dokładnie o to zagadnienie mi chodzi:)
frytek92
Ustaw żeby komentarze wyświetlały sie tylko w języku strony czyli jesteś na Angielskim to wyświetlasz angielski.
paBlas16
No tak tylko przy wyświetlaniu komentarzy w języku strony trzeba dodatkowo robić tabelkę i w niej trzymać z jakiej strony. Czy angielski komentarz czy polski.
Wilk002
Co do użytkowników to radze zwracać wszystkich, to że jedna osoba ma ustawiony jeden język nie znaczy że nie może oglądać innych użytkowników.

Co do postów można zrobić tak jeśli jest w danym języku, w którym jest zalogowany użytkownik, to go wyświetl jeśli nie to sprawdź czy nie ma tego posta w innym języku. Chodzi tu o strukturę postów które mogą być pisane w kilku językach naraz. To tylko sugestia do przemyślenia. winksmiley.jpg

(może niezbyt udana implementacja ale pokazuje o co mi chodziło z „wielojęzycznym postem”)
  1.  
  2. if($kom['pl_pl'] == null)
  3. {
  4. echo $kom['pl_pl'];
  5. }
  6. elsif($kom['en_us'] == null)
  7. {
  8. echo $kom['en_us'];
  9. }
  10. else
  11. {
  12. //
  13. }
  14.  
viking
Ja bym raczej wyświetlał wszystkie. Biorąc pod uwagę przeróżne wtyczki do przeglądarek (choćby fast translation do FF) przetłumaczenie tekstu to jedno kliknięcie. Wiadomo że nie będzie doskonałe w większości przypadków ale użytkownik może chcieć się dowiedzieć co ktoś z innego kraju napisał. Albo zabroń pisania komentarzy po polsku winksmiley.jpg
orx
Najlepiej dorób przyciski które pozwą uzytkownikom ustawić sobię co chcą widzięć w ankielskiej werski dodaj checked - pokaż wypowiedzi innych narodowości i tak samo dla polskiej
cniak
Możesz dodać select option i w nim jako standard "wszystkie jezyki", a reszta to "tylko polski", "tylko angielski"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.