Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] dwie bazy w jednym pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
c4ash
Witam!

Dzis mam taki oto problem. W jednym pliku chce dostac dwie wartosci z dwoch roznych baz. Szukalem, ale nie znalazlem. Jesli przeoczylem, to prosze o linka.

Generalnie powiedzmy, ze jest takie cos. Chyba najlatwiej to wytlumaczyc uzywajac przykladu z rachunkow.
W pliku rachunki odwoluje sie do jednej bazy skad pobieram nazwe (np. gaz), numer rachunku, itp. Troche nizej jednak chce miec wyliczenie ile wydatkow w sumie bylo. To pobieram z drugiej bazy, gdzie jest wpisany rodzaj rachunku (gaz), data wplaty i kwota.

Teraz jest to rozwiazane w sposob dosc prymitywny. Czyli mam plik, np. gaz.php gdzie odwoluje sie do tej drugiej bazy i za pomoca sum obliczam ile tych wydatkow bylo. Natomiast w pliku rachunki w miejscu gdzie ma byc wpisana suma, to prostu to includuje z pliku gaz.php
Takie rozwiazanie jest dosc meczace, jesli tych rekordow bedzie przybywac (a mysle, ze bedzie ich minimum 30). Dla kazdego rachunku robic osobny plik mnie nie satysfakcjonuje.

Ktos ma jakis pomysl?
altruista2
Hmm to chyba dość proste?
  1. mysql_connect(/* wiadomo */);
  2. mysql_select_db('baza1');
  3. mysql_query($zapytanie1);
  4. mysql_select_db('baza2');
  5. mysql_query($zapytanie2);
bogdan89
manual na php.net mówi, że warto używać $link_identifier.

mysql_connect, mysql_select_db, mysql_query
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.