Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jedna strona www w tresci drugiej...?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zioomek3
Cześć, chciałbym zrobić takie coś, że jak klikam na jeden przycisk w menu to inna strona www otwiera się tak jakby w mojej, tj. menu po bokach i nagłówek zostaje, a ta strona w środku się otwiera.

Najlepiej to na rysunku pokazać, na czarno to nagłówek i menu po prawej i lewej, a na pomarańczowo treść, chciałbym właśnie żeby ta inna strona www się otworzyła tylko na tym pomarańczowym(jakby co to nagłówek i menu mam zincludowane):
Robert1985
Poczytaj o ramkach. http://www.kurshtml.boo.pl/html/ramki.html
darophp
Tak, jak kolega podał, jednak "frame" czyli ramki, nie są wspierane przez standardy kodowania a Google uważa jest za strony niebezpieczne, więc lepiej na divach robic smile.gif
zioomek3
A jak to napisać? Bo w tym to akurat jestem zielony... :<
bialko0019
Po pierwsze musisz poczytać też o stylach CSS, bo samymi divami nic nie zrobisz. DIVami ułożysz stronę, układ, ale menu nie posługując się iframe inaczej raczej nie wyświetlisz.
Po drugie jeżeli chcesz mieć wczytaną wersję strony ( by w razie zmiany słowa, nie musiał zmieniać wsyztskich plików ) na przykład menu, to jeżeli możesz bardzo prosto zrobić to w php, wystarczy jedna funkcja. include(). Wystarczy w pliku, w którym chcesz wyświetlić menu dać rozszerzenie .php , a w miejscu ( w divie ) umieslić funkcję do wyświetlenia menu, np:

1.  
  2. <?php
  3.  
  4.  
  5. $menu = include("katalog/menu.php");
  6. echo $menu;
  7. ?>
  8.  

Co oznacza, że wyświetlisz w tym miejscu stronę menu.php która znajduje się w katalogu katalog

Oczywiście tylko wtedy, gdy strona jest wgrana na serwer i obsługuje php ( większość darmowych hostingów (i nie tylko ) jest dostępne php ).

Pozdrawiam,
Karol winksmiley.jpg
zioomek3
Nie wiem czy mnie rozumiecie... zresztą się nie dziwię, bo nie umiem tego opisać za bardzo.

Np. moja strona to gugle.br
otwieram ją
jest menu: GŁÓWNA, KONTAKT, HUMOR itd.
wybieram HUMOR
menu i nagłówek zostaje, a na pomarańczowym miejscu(patrz rysunek w temacie) ładuje się np. wp.pl

widziałem kiedyś takie coś na innej stronce...

mam już include zrobione, więc nie piszcie o tym...
Robert1985
Ale nie wiem czy na div'ach zrobi coś takiego tak jak już mówiłem:

POCZYTAJ O RAMKACH. http://www.kurshtml.boo.pl/html/ramki.html

Czekasz ,aż Ci napiszemy kod ,bo nam się bardzo nudzi??.A Tobie nie chce się poczytać linka ,którego Ci podałem.

zioomek3
no dzięki bardzo za ten poradnik, ale już próbowałem i wychodzi mi ciągle, że trzeba kliknąć w menu i później jeszcze raz, a ja chciałbym żeby od razu jak w menu się kliknie... no dobra jeszcze raz spróbuję

@edit
już wiem w czym problem, robiłem na linku wp.pl a to jakoś nie da się zramkować, dzięki Robert i całej reszcie!
darophp
  1. <frameset>
  2. <frame src="http://wp.pl" name="Ramka pomarańczowa, w ktróej wyświetla się wp" />
  3. </frameset>

O to chodzi ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.