po raz kolejny proszę o pomoc. Sama nie mogę dojść do tego jak to zrobić.
Mam tabelę Klient i tabelę Samochod.
Klient może mieć parę samochodów. Chcę zrobić usuwanie Klienta, jednak żeby było to możliwe tylko w momencie jeśli samochodu nie ma w warsztacie.
Samochód ma parę stanów (przyjęty, naprawa, naprawiony, wydany).
Ogólnie wiem jak to napisać, nie wiem tylko jak przeszukać rekordy pod kątem danego warunku.
mam coś takiego:
$klient = $_POST['klient']; $query = mysql_query("Select IdSamochodu, Stan, Rejestracja from Samochod Where IdKlienta = '$klient'") or die (mysql_error('Nie mogę wyszukać samochodu wybranego klienta.')); if ($ile >0) { for ($i=0;$i<$ile;$i++) { $stan = $row['Stan']; $rejestracja = $row['Rejestracja']; } }
Wyciągam wszystkie samochody danego Klienta i teraz nie wiem jak sprawdzić wszystkie wyniki żeby móc usunąć klienta lub nie, mniej więcej coś takiego osiągnąć:
if ($stan != 'wydany') // sprawdzenie czy któryś z samochodów nie został wydany { echo 'nie mogę usunąć klienta ....'.$rejestracja; // komunikat + wyświetlenie które auto nie spełnia warunku } else { if ($query) { } }
Bardzo proszę o pomoc, jak przeszukać wszystkie wyniki żeby sprawdzić czy wszystkie auta zostały wydane.