Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrek1984
Witam,

Panowie, mam nastepujacy problem: probuje wymyslec, znalezc sposob jak sprawdzic, czy okreslona data znajduje sie w podanym przedziale czasowym. Mianowicie w tabeli mam m.in. takie dwie kolumny: data_od oraz data_do w ktorych przechowywane sa daty rozpoczecia i zakonczenia wydarzenia. Chcialbym wyswietlic te wydarzenia, ktore odbywaja sie dzis, jutro, pojutrze. Czytam ciagle o funkcji date(), jednak potrzebuje jakiegos ukierunkowania moich poszukiwan smile.gif
lessi
Nie wiem do końca o co ci chodzi. Jeżeli chcesz zrobić wszystko w mysql to spróbuj http://tom000.info/blog/mysql__funkcje_prz...zania_daty.html . A jeżeli w php to chyba trzeba się nagimnastykować trochę, ale jest do zrobienia. Jeżeli chcesz funkcją date() to myślę że z mysql pobrać datę, funkcją substr wybrać dzień i porównać z dniem o jeden większym od dzisiejszego. Ale chyba da się to prościej zrobić, ale nie wiem do końca jak. A jak wyświetlić które są dziśquestionmark.gif w mysql wstawić warunek
  1. $data=date("Y-m-d H:i:s");
  2. $result = mysql_query("SELECT cos tam FROM tabela WHERE data='$data'");

ostrylg
Zainteresuj się between, możesz też poczytać tutaj.
piotrek1984
Tak więc wykombinowałem to w ten sposób:

1. $data=date("Y-m-d");
  2. $zapytanie3="SELECT id_impreza, tytul, img, data_od, data_do, gdzie FROM impreza WHERE '$data' BETWEEN data_od AND data_do";

i nawet działa smile.gif

Teraz kombinuje jak wyświetlić imprezy na jutro i pojutrze. Domniewam, że to trzeba zrobić taki myk:

1. $data=date("Y-m-d") [+jeden dzień];

Tylko jak to zrobic ? smile.gif
piotrooo89
a czemu nie zastosujesz CURDATE?

a do następnych dni INTERVAL?

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...-functions.html
piotrek1984
Bo nie ogarniam, nie wiem jak wykorzystać tą funkcję, więc robię tak jak umiem

1. $zapytanie3="SELECT id_impreza, tytul, img, data_od, data_do, gdzie FROM impreza WHERE 'data_od' < CURDATE() > 'data_do'";

niestety nie działa sad.gif
piotrooo89
a to to co to jest?

1. WHERE 'data_od' < CURDATE() > 'data_do'";

debugguj mysql_error.
piotrek1984
  1. SELECT id_impreza, tytul, img, data_od, data_do, gdzie FROM impreza WHERE CURDATE() BETWEEN data_od AND data_do

Tylko jest mały zonk - jeżeli w 'data_od' i 'data_do' jest ta sama data to wtedy powyższe zapytanie nie pobiera takich rekordow. Znajdzie sie jakis patent na to, zeby pobierało ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.