Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ob_start a include?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
borec
czy jesli ob_start() umieszcze na poczatku osobnego pliku np. header.inc.php gdzie sa tez inne bzdety i zaincluduje go na poczatku np. index.php to czy index.php *przejmie* ob_start() tak jakby byla wywalona w nim samym?
deso_pl
Dlaczego nie smile.gif . W require to nie dziala. Kod jest dodawany a nie wykonywany.
borec
Cytat
Dlaczego nie smile.gif . W require to nie dziala. Kod jest dodawany a nie wykonywany.

y? czegos tu nie kapuje. na pewno dobrze mnie zrozumiales? chodzi mi o buforowanie wyjscia, jesli zaczne je w includowanym pliku to czy obejmie ono tyklo ten plik czy tez ten do ktorego zostal zaincludowany?
orson
witam ...

buforowanie rozpoczyna sie od momentu wlaczenia ... czyli jezeli zrobisz to tak ze wyslesz 10 linijek zrobisz include i tam odrazu zaczniesz buforowac to wszystko od tego momentu [czyli nastepne inlcludy i inne] bedzie buforowane az do napotkania komendy ob_end_flush();

cya
borec
wiem wiem, ale chodzi mi o takie cosik:

index.php:
[php:1:8971674e98]<?php

include 'header.php';

[...]

ob_end_flush();
?>[/php:1:8971674e98]

header.php:

ob_start();

[...]

czy bedzie to dzialalo jak:

index.php:

ob_start();

[...]

ob_end_flush();

pewnie robie z siebie kretyna ale wole sie upewnic winksmiley.jpg
deso_pl
sorki nie zlapalem o co chodzi
orson
witam ...

@borec:
tak ale:
buforowane jest tylko to co jest za poleceniem rozpoczecia ... i nie jestem pewny czy przypadkowe wywolanie 2 razy komendy nie wykasuje poprzedniego ... ale bedzie dzialac tak samo ...

cya
czerwoony
Cytat
czy jesli ob_start() umieszcze na poczatku osobnego pliku np. header.inc.php gdzie sa tez inne bzdety i zaincluduje go na poczatku np. index.php to czy index.php *przejmie* ob_start() tak jakby byla wywalona w nim samym?

tak to zadziała tak jak chcesz, pod warunkiem ze wyślesz ob_start(),przed jakimkolwiek tekstem. i radze na wszelki wypadek w ostatnim pliku wywołać ob_end_flush(). nawet jeśli dałeś to wczesniej np. przy setcokie().
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.