Kod
Strona: [pole] [przycisk]
Dzięki czemu użytkownik może przeskoczyć do dowolnej strony.
Gdy wciśnie przycisk jest kierowany do:
Kod
article.php?name=nazwa_artykulu&page=5
Chciałbym aby w pasku adresu był link:
Kod
artykuly/nazwa_artykulu/strona-5/
Mam do tej pory zrobione przekierowanie z linków <a></a>:
Kod
do skryptu:
Kod
article.php?name=nazwa_artykulu&page=5
gdzie w pasku adresu wciąż widnieje:
Kod
które działa doskonale, niestety nie wiem jak zrobić by "przyjazne linki" działały również dla formularzy.
Kombinowałem z {QUERY_STRING} ale nawet nie wiem czy mam właśnie tego użyć, poza tym nie udało mi się uzyskać pożądanego efektu.
Zapomniałem napisać, że rozwiązałem to za pomocą kodu w JS, ale czy naprawdę nie ma żadnego sposobu by zrobić to bez JS? Może jakiś inny moduł do Apache?
I osobna sprawa, czy jest możliwość stworzenia odpowiedniego zestawu reguł by mod_rewrite kierował z adresów:
Kod
plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3/wartosc_zmiennej4/wartosc_zmiennej5/
plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3/wartosc_zmiennej4//
plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3//wartosc_zmiennej5/
plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2//wartosc_zmiennej4/wartosc_zmiennej5/
plik/wartosc_zmiennej1//wartosc_zmiennej3/wartosc_zmiennej4/wartosc_zmiennej5/
plik//wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3/wartosc_zmiennej4/wartosc_zmiennej5/
plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3///
plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3/wartosc_zmiennej4//
plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3//wartosc_zmiennej5/
plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2//wartosc_zmiennej4/wartosc_zmiennej5/
plik/wartosc_zmiennej1//wartosc_zmiennej3/wartosc_zmiennej4/wartosc_zmiennej5/
plik//wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3/wartosc_zmiennej4/wartosc_zmiennej5/
plik/wartosc_zmiennej1/wartosc_zmiennej2/wartosc_zmiennej3///
odpowiednio do:
Kod
plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna4=wartosc_zmiennej4&zmienna5=wartosc_zmiennej5
plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna4=wartosc_zmiennej4
plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna5=wartosc_zmiennej5
plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna4=wartosc_zmiennej4&zmienna5=wartosc_zmiennej5
plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna4=wartosc_zmiennej4&zmienna5=wartosc_zmiennej5
plik.php?zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna4=wartosc_zmiennej4&zmienna5=wartosc_zmiennej5
plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3
plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna4=wartosc_zmiennej4
plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna5=wartosc_zmiennej5
plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna4=wartosc_zmiennej4&zmienna5=wartosc_zmiennej5
plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna4=wartosc_zmiennej4&zmienna5=wartosc_zmiennej5
plik.php?zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3&zmienna4=wartosc_zmiennej4&zmienna5=wartosc_zmiennej5
plik.php?zmienna1=wartosc_zmiennej1&zmienna2=wartosc_zmiennej2&zmienna3=wartosc_zmiennej3
?
Jeśli tak to jak to zrobić?