Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Oracle] Błąd w zapytaniu SELECT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomsi
Czemu w takim zapytaniu otrzymuje błąd?
  1. SELECT * FROM osoby o, miasto m, wojewodztwo w WHERE o.id_miasto = m.id_miasto AND m.id_wojewodztwo = w.id_wojewodztwo AND
  2. (imie LIKE '%Wlodzimierz%' || nazwisko LIKE '%Wlodzimierz%' || rok_urodz LIKE '%Wlodzimierz%' || nazwa_woj LIKE '%Wlodzimierz%' || nazwa_miasto LIKE '%Wlodzimierz%') AND (imie LIKE '%Michalski%' || nazwisko LIKE '%Michalski%' || rok_urodz LIKE '%Michalski%' || nazwa_woj LIKE '%Michalski%' || nazwa_miasto LIKE '%Michalski%')
  3.  

Błąd:
  1. Error starting at line 1 IN command:
  2. SELECT * FROM osoby o, miasto m, wojewodztwo w WHERE o.id_miasto = m.id_miasto AND m.id_wojewodztwo = w.id_wojewodztwo AND
  3. (imie LIKE '%Wlodzimierz%' || nazwisko LIKE '%Wlodzimierz%' || rok_urodz LIKE '%Wlodzimierz%' || nazwa_woj LIKE '%Wlodzimierz%' || nazwa_miasto LIKE '%Wlodzimierz%') AND (imie LIKE '%Michalski%' || nazwisko LIKE '%Michalski%' || rok_urodz LIKE '%Michalski%' || nazwa_woj LIKE '%Michalski%' || nazwa_miasto LIKE '%Michalski%')
  4.  
  5. Error at Command Line:2 COLUMN:7
  6. Error report:
  7. SQL Error: ORA-00907: brak prawego nawiasu
  8. 00907. 00000 - "missing right parenthesis"
  9. *Cause:
  10. *Action:
lord_t
Nie jestem pewien ale czy przypadkiem nie powinno być OR zamiast || ?
tomsi
Tak masz rację. Właśnie poprawiłem ten błąd, ale dam Ci pomógł. smile.gif
Zmyliło mnie to, że w MySQl działa kod z ||.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.