Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][jquery] Wybór wtyczek, kompresja i cache
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matyskiewicz
Witam,
Tematów na temat optymalizacji jest mnóstwo przez co się robi wielki mętlik... Proszę o nakreślenie dobrej drogi.

1. Pisząc aplikacje używam jQuery. Przy używaniu wielu pluginów w sekcji head robi się "bajzel" (nie każda przecież podstrona potrzebuje wszystkich wtyczek jquery). W jaki sposób wykonać rotator, aby konkretna strona używała niezbędnych wtyczek?

2. Powyższy problem również tyczy się CSS, w tej chwili mam jeden zbiorczy plik style.css w którym importuje style do modułów. Wydaje mi się że nie jest to optymalne rozwiązanie.

3. W jednej z książek wyczytałem że do JS i CSS wykonywana jest kompresja gzip. Na jakiej zasadzie to działa?

4. Cache. Chyba najpopularniejsze słowo w optymalizacji. Używam Smarty, Propel i mam swoje klasy. Smarty mają swój system cachowania, proprel też, pytanie czy cachować również powinienem inne pliki: jpegi, mp3, php, html, pdfy?

Pozdrawiam
ucho
1,2 - osobiście w danym kontrolerze używam addCssFile(), addJsFile() co później w szablonie trafia do <head>
3 -serwer www (np. Apache) może automatycznie używać gzip dla wszystkich plików, zajrzyj do dokumentacji np. mod_deflate
4 - trzymasz w cache to co jest dynamiczne i wymaga obliczeń, czyli pliki php nie ale już generowany opcode tak (APC).

matyskiewicz
Cytat(ucho @ 10.03.2010, 14:15:39 ) *
1,2 - osobiście w danym kontrolerze używam addCssFile(), addJsFile() co później w szablonie trafia do <head>

Rozumiem że to są jakieś Twoje funkcje tak?
A czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby generowanie z php pliku css dla konkretnej podstrony?
Cytat(ucho @ 10.03.2010, 14:15:39 ) *
4 - trzymasz w cache to co jest dynamiczne i wymaga obliczeń, czyli pliki php nie ale już generowany opcode tak (APC).

Czyli de facto cachowanie generowane przez smarty (szablony) i propela(zapytania sql) wystarczą jak rozumiem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.