Znaczy chyba maska podsieci, a nie sieci? Standardowa, którą widzą i znają userzy to 255.255.255.0

Kij z tym, że żaden z nich nie rozumie co to takiego i jak obliczyć adres kompa w sieci dla jakiejkolwiek innej

No ale nie wymagajmy od typowego użyszkodnika wiedzy z zakresu operacji binarnych

On zna swoje 192.168.0.1 z maską 255.255.255.0 i tyle mu trzeba wiedzieć. No chyba, że admin sieci jest bardziej kumaty a sieć rozbudowana, to nieco inaczej całość wygląda.
Co do firm pokroju LG to wątpię, że im tylko o programistę php chodzi. Zapewne przyjdzie Ci się zmierzyć z wiedzą administracyjną i software będzie do tego tylko wisienką na torcie. Poza tym php jest tylko niejako pośrednikiem pomiędzy formami zapisu danych (XML, pliki ogólnie, bazy danych różnego rodzaju), więc bez znajomości choćby podstaw składni SQL będziesz miał ciężko. Znać jakąś technologię czy framework JS to dobry haczyk. Ja przykładowo wygrałem z konkurentami znajomością google maps, bo trafiłem w moment, gdy dokładnie tego szukał mój obecny szef

Żaden z gotowych do kupienia skryptów komercyjnych po polsku nie posiada tego inaczej niż w formie szczątkowej. A ja skrobnąłem całą bibliotekę funkcji wspomagających jakiś czas po zatrudnieniu. I korzysta się z nich w kilku serwisach. Zaś niedługo będę ją nieco udoskonalał jeszcze bardziej, by była uniwersalniejsza. W tym czasie mocniej skupiłem się na korzystaniu z frameworków (KohanaPHP, jQuery), bo zazwyczaj pisałem od zera tylko z języka korzystając (inna sprawa, że wolę mimo wszystko tak pisać, bo mam kontrolę większą nad tym co skrypt robi i nie musze kodu po nikim poza sobą poprawiać

)