Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][CSS][PHP]Pomoc w przygotowaniu do rozmowy kwalifikacyjnej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
seba8719
Witam wszystkich jestem nowym uzytkownikiem tego forum wiec jesli skonstułowałem swoją wiadomosc to przepraszam ale zalezy mi na czasie zeby na rozmowie kwalifikacyjnej i nie mam czasu na czytanie regulaminu jestem studentem informatyki i raczej jesli chodzi o zajecia to sie obijalem ale jako takie pojecie mam wiec ide na rozmowe na stanowisko programisty php wiec czego moge sie spodziewac?prosze o szybkie odpowiedzi
thek
Teoretycznie? Wszystkiego smile.gif W praktyce zapewne będą sprawdzać Twoje umiejętności programowania. Jakieś zadanko Ci strzelą do rozwiązania, zapytaja o to jak byś rozwiązał jakiś problem algorytmiczny, jakich funkcji byś użył. Możliwe, że jakieś zapytanie do bazy napisać mając określoną strukturę tabel.

A tak od siebie to dodam, że jak się nie chciało uczyć to potem w tydzień zaległości nie nadrobisz, a co dopiero mówić o 1-2 dniach. Zresztą nawet jeśli Cię przyjmą, to zobaczą że umiesz niewiele i wylecisz. Właśnie z powodu takich leni są z reguły 3 miesiące próbne, by odróżnić programistów od "pogramystów" smile.gif

Zacytuje tylko kabaret Tey: "Nie chciało sie nosić teczki? Trzeba nosić dziś woreczki..."
luck
Jeśli jesteś dobry w tym czego oczekiwali w ogłoszeniu to nie masz się czego obawiać. Zazwyczaj pytają o używane technologie, bazy danych, frameworki których używałeś itp. Pewnie będą też ciekawi jakiego rodzaju projekty realizowałeś wcześniej. W żadnym wypadku nie chcę być złośliwy, ale jeśli już na starcie nie masz pojęcia o co mogą Cię zapytać, to radzę się zastanowić czy w ogóle warto wybierać się na taką rozmowę. Prawdziwe umiejętności zweryfikuje praktyka i okres próbny.
seba8719
szczerze nie jestem dobrym programista zalezy mi tylko na doswiadczeniu w cv bo w mojej okolicy jest ogromna firma Lg electronics i zalezy mi na dziale IT pisze prace inżynierska w php i chcialem sprobowac jak to jest naprawde
piotrooo89
php to jedno, gdzie sql'e, języki webowe znajomość systemów operacyjnych i różnego rodzaju protokołów.

ja na swojej rozmowie miałem mało pytań o php bo jak mi później oznajmiono od razu widać że ktoś sie orientuje lub nie. wiekszą wagę przywiązywano do obsługi linuxa (poziom administracyjny) jak i do zapytań SQL'a, zwłaszcza tych już fajnie optymalnych. a od siebie dodam że jest naprawdę potężna pula pytań na której można zagiąć delikwetna, ja pamiętam jedno którym mnie zagieli (i chyba już nigdy nie zapomnę odpowiedzi na nie).
Spawnm
powiedz jakie smile.gif
piotrooo89
trochę mi wstyd smile.gif ale co mi tam każdy ma prawo czegoś nie wiedzieć:

Pytanie: Czym jest maska sieci?
kadet90
Właśnie haha.gif A nie tongue.gif
thek
Znaczy chyba maska podsieci, a nie sieci? Standardowa, którą widzą i znają userzy to 255.255.255.0 winksmiley.jpg Kij z tym, że żaden z nich nie rozumie co to takiego i jak obliczyć adres kompa w sieci dla jakiejkolwiek innej winksmiley.jpg No ale nie wymagajmy od typowego użyszkodnika wiedzy z zakresu operacji binarnych winksmiley.jpg On zna swoje 192.168.0.1 z maską 255.255.255.0 i tyle mu trzeba wiedzieć. No chyba, że admin sieci jest bardziej kumaty a sieć rozbudowana, to nieco inaczej całość wygląda.
Co do firm pokroju LG to wątpię, że im tylko o programistę php chodzi. Zapewne przyjdzie Ci się zmierzyć z wiedzą administracyjną i software będzie do tego tylko wisienką na torcie. Poza tym php jest tylko niejako pośrednikiem pomiędzy formami zapisu danych (XML, pliki ogólnie, bazy danych różnego rodzaju), więc bez znajomości choćby podstaw składni SQL będziesz miał ciężko. Znać jakąś technologię czy framework JS to dobry haczyk. Ja przykładowo wygrałem z konkurentami znajomością google maps, bo trafiłem w moment, gdy dokładnie tego szukał mój obecny szef smile.gif Żaden z gotowych do kupienia skryptów komercyjnych po polsku nie posiada tego inaczej niż w formie szczątkowej. A ja skrobnąłem całą bibliotekę funkcji wspomagających jakiś czas po zatrudnieniu. I korzysta się z nich w kilku serwisach. Zaś niedługo będę ją nieco udoskonalał jeszcze bardziej, by była uniwersalniejsza. W tym czasie mocniej skupiłem się na korzystaniu z frameworków (KohanaPHP, jQuery), bo zazwyczaj pisałem od zera tylko z języka korzystając (inna sprawa, że wolę mimo wszystko tak pisać, bo mam kontrolę większą nad tym co skrypt robi i nie musze kodu po nikim poza sobą poprawiać winksmiley.jpg )
piotrooo89
tak tak podsieci. właśnie ta wiedza z zakresów liczenia binarnego była (jest) mi potrzebna. no ja też punkty na jQuery (ajax) zyskałem bo wiedziałem co i jak działa. tak thek masz racje zapytania SQL to standard bardzo wysoko punktowany na rozmowach.
seba8719
mysql znam z tym nie ma problemu gorzje z javascript i ajax php boje sie jakis wydlubanych pytan ale zobaczymy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.